Stan naszego zdrowia oraz nasza odporność w dużej mierze zależą od naszego sposobu odżywiania. Wielu specjalistów twierdzi że najlepiej jest spożywać tylko żywność ekologiczną, znacznie lepszą od tradycyjnej. W dzisiejszym artykule opiszemy dlaczego tak się dzieje.
Do produktów ekologicznych możemy zaliczyć wyroby spożywcze wyprodukowane bez wykorzystania chemicznych środków ochrony roślin, syntetycznych nawozów, chemicznych substancji przyspieszających wzrost, sztucznych dodatków smakowych oraz technik inżynierii genetycznej. Produkty te powstały w naturalnym środowisku wolnym od zanieczyszczeń.
Przewaga żywności ekologicznej nad konwencjonalną
Żywność z gospodarstw ekologicznych charakteryzują się znacznie niższym poziomem metali ciężkich szkodliwych dla naszego układu nerwowego, nerek oraz wątroby. W roślinach uprawianych w ekologicznych gospodarstwach znajduje się mniej substancji szkodliwych dla naszego zdrowia (pestycydy, kadm) oraz więcej wartościowych dla nas przeciwutleniaczy.
Według badań przeprowadzonych przez specjalistów wyroby ekologiczne zawierają od 18% do 69% więcej przeciwutleniaczy niż produkty z upraw tradycyjnych. Jeśli chodzi o gospodarstwa rolne to zwierzęta w nich hodowane nie są faszerowane hormonami wzrostu ani antybiotykami, dzięki temu ich mięso i mleko jest znacznie bardziej wartościowe niż to pochodzące od zwierząt przebywających w konwencjonalnych gospodarstwach.
Skąd te ceny?
Ekologiczna żywność cechuje się tym, że jest znacznie droższa od tej wytwarzanej w naturalny sposób. Dzieje się tak z kilku powodów, wydaje się że najistotniejszym jest stale rosnąca moda na eko żywność oraz przekonanie konsumentów co do tego, że jeśli coś dużo kosztuje na pewno jest dobre. Nie można jednak oskarżać producentów eko-produktów o wykorzystywanie naiwności konsumentów i nadmierne windowanie cen, niestety wytworzenie żywności ekologicznej dużo kosztuje. Rolnicy nie korzystają z azotowych nawozów, szkodliwych pestycydów, ani nie karmią zwierząt tanimi paszami. W gospodarstwie ekologicznym musi być zatrudniona większa liczba pracowników których trzeba opłacić, wykorzystywane pasze oraz nawozy muszą być droższe i lepszej jakości. Najgorsze jest to, że mimo wszystko przy stosunkowo dużych kosztach prowadzenia ekologicznej działalności zbiory są znacznie mniejsze niż w przypadku gospodarstw konwencjonalnych. W Polsce konsument bardzo traci z tego powodu, gdyż różnice w cenach są ogromne, bywa że niektóre wyroby ekologiczne są nawet 4-5 razy droższe niż ich konwencjonalne odpowiedniki. Warto abyśmy wiedzieli że zagranicą ceny żywności ekologicznej i konwencjonalnej nie różnią się aż tak znacznie, jest to mniej więcej przedział 30%-40%.
Ponadto jako świadomi konsumenci musimy zdawać sobie sprawę, że o tylko produkty które zawierają odpowiednie certyfikaty, najlepiej znak „Rolnictwo ekologiczne” znajdujący się na etykiecie produktu są w 100% wyrobami których szukamy. Najłatwiej jest je kupić w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością lub ekologicznych gospodarstwach wiejskich.