Latem mamy pod dostatkiem sezonowych warzyw, z których możemy przygotować wyśmienite dania. Cukinia w różnych odsłonach to propozycja dla tych, którzy mają dość nudy w kuchni. Najlepsze przepisy na dania z cukinii zabiorą was do krainy zachwycających smaków i aromatów.
Cukinia w różnych odsłonach
Cukinia jest warzywem, które dzięki łagodnemu smakowi, idealnie wkomponowuje się w wiele dań. Jest znana także pod nazwą kabaczek. Możemy łączyć ją z różnymi warzywami czy mięsem. Jako wdzięczne w obróbce warzywo, cukinia nadaje się do gotowania, pieczenia czy smażenia, więc możemy zrobić z nią, co tylko chcemy. Pora na kulinarne szaleństwo z cukinią w roli głównej!
Quesadillas z cukinią
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 40 g marynowanej ostrej papryki
- 40 g orzechów nerkowca
- 1 awokado
- 1/2 limonki
- 150 g sera typu cheddar
- 4 sztuki placków typu tortilla
- sól
Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy wszystko na patelni przez 5 minut. Doprawiamy sola i dodajemy pokrojoną papryczkę oraz orzechy nerkowca. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Awokado obieramy i kroimy w cienkie paski, skrapiamy je limonką. Ser ścieramy na tarce. Na placki tortilli wykładamy farsz oraz posypujemy go serem, następnie przykrywamy plackami. Tortille smażymy na patelni, z obu stron przez ok. 1 minutę, by nabrały złotego koloru. Kroimy na trójkąty i podajemy jako ciepłe danie.
Muffiny z cukinią i tuńczykiem
Składniki:
- 150 g mąki
- 4 jajka
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 łyżka świeżego koperku
- 1 łyżka szczypiorku
- masło
- 75 ml mleka
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 100 g startego sera
- 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
Przygotowanie:
Mąkę i jajka przekładamy do miski. Dodajemy startą cukinię, posiekana cebulę oraz zioła. Wlewamy mleko, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżkę oliwy, ser, a następnie całość miksujemy. Do papilotek wlewamy niewielka ilość masy, nakładamy tuńczyka i uzupełniamy masą. Muffiny pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku, przez 20 minut. Równie dobrze smakują podane na ciepło, jak i na zimno.
Placki z cukinii z sosem tzatziki
Składniki:
Placki
- 1 cukinia
- 150 g białego ugotowanego ryżu
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki suszonych pomidorów
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- oregano
- olej do smażenia
- sól pieprz
Sos tzatziki
- 1 zielony ogórek
- 220 g jogurtu greckiego
- 3/4 pęczka świeżej mięty
- 1 ząbek czosnku
- 100 g zielonych oliwek
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na tarce, dodajemy ryż i mąkę. Do masy dodajemy suszone pomidory, jajko, zioła i posiekany czosnek. Na koniec masę mieszamy z jogurtem greckim, doprawiamy solą i pieprzem. Placki smażymy na złoty kolor, przez kilka minut z obu stron. Sos przygotowujemy ścierając ogórek, łącząc go z posiekaną miętą, czosnkiem, oliwkami i jogurtem greckim. Całość doprawiamy odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem.
Katarzyna Antos