przepis na kapuśniak

Kapuśniak to zupa kojarzona z kuchnią góralską i jako taka pojawia się nie tylko w kuchni polskiej. Tradycyjny przepis na kapuśniak mówi, że jest to zupa z kiszoną kapustą, która powinna być gotowana na wywarze mięsnym (powinien pojawić się w niej co najmniej jeden rodzaj mięsa wędzonego). Coraz częściej jednak wywar ten spotkać można także na stołach wegetariańskich, zwykle jako zupę gotowaną na wywarze z grzybów suszonych. Poznaj 3 ciekawostki dotyczące tej popularnej w Polsce zupy!

Kapuśniak na mapie świata, czyli kwaśnica wg różnych narodowości

Tradycyjny kapuśniak, który spotyka się na polskich stołach, jest przyrządzany z kapusty głowiastej i choć większość jego miłośników przyzwyczaiła się do kapuśniaków z kapusty kiszonej, to można je przygotować także ze słodkiej odmiany tego warzywa. Górale podają kapuśniak jako kwaśnicę, czyli w wersji tylko i wyłącznie z kapustą (bez dodatku innych warzyw), i zajadają się nią, dodając chleb lub podawane osobno ziemniaki. W wersji serwowanej w Wigilię kwaśnica jest gotowana na rybich łbach (tak przyrządzają ją górale żywieccy). Zupę z kapusty znają także nasi sąsiedzi – można ją spotkać np. na Słowacji (kapustnica) czy na Ukrainie (kapuśniak). W wersji rosyjskiej kapuśniak pojawia się jako szczi i jest gotowany na wywarze mięsnym, rybnym lub grzybowym, następnie dodaje się do niego warzywa i pomidory, a na koniec zaprawia śmietaną. Szczi może być również podawana jako zupa ze szczawiu czy szpinaku.

Twój organizm będzie Ci wdzięczny, czyli o właściwościach zdrowotnych kapusty

Kiszona kapusta ma wiele zalet, sama zaś tradycyjna góralska kwaśnica powstała jako zupa świetnie zwalczająca kaca. Kapusta kiszona może być stosowana do oczyszczania organizmu, wspiera także jego odporność. Według niektórych badań regularne spożywanie tego warzywa zapobiega nowotworom. Kapusta jest bogata w witaminy A, C, E, K i witaminy z grupy B, zawiera również mangan, cynk, potas, żelazo czy siarkę. Kiszona kapusta lepiej się trawi niż jej słodka odmiana, a przy tym zawiera mało kalorii – 100 g tego kiszonego warzywa to ok. 15 kcal. Warzywo szybko daje uczucie sytości ze względu na dużą zawartość błonnika. Co więcej, bakterie mlekowe, które pojawiają się w kiszonej kapuście wraz z procesem jej fermentowania, przyspieszają perystaltykę jelit, wspomagają również organizm w walce z drożdżakami odpowiedzialnymi za zakażenia grzybiczne. Przez wzgląd na właściwości zdrowotne kapusty, warto dodać przepis na kapuśniak do swojego codziennego menu.

biała kapusta

Z czym i jak najlepiej podawać kapuśniak

Kapuśniak to zupa, którą w zależności od rodzaju można podawać na kilka sposób. Jeśli ma on być serwowany z gotowanymi ziemniakami, to należy pamiętać o tym, aby ziemniaki ugotować oddzielnie i połączyć z zupą dopiero przed podaniem. Warto też tuż przed podaniem uzupełnić kapuśniak o kawałek pachnącej wiejskiej kiełbasy. Do kwaśnicy, zamiast kromek chleba, można podać chrupiące grzanki. Rosyjskie szczi zaprawia się śmietaną tuż po ugotowaniu, jednak bardziej znana jest wersja, w której podaje się szczi z łyżką śmietany na środku. Tak przygotowaną zupę jada się zazwyczaj z domowej roboty kulebiakiem lub pierożkami z kaszą.

Z mięsem lub wegetariański, z grzankami lub z łyżką śmietany. Bez względu na to, który przepis na kapuśniak jest Twoim ulubionym, dodanie tej tradycyjnej, polskiej zupy do codziennego menu pozytywnie wpłynie na Twoje zdrowie – układ pokarmowy i odporność. Jedz kapuśniak, a Twój organizm będzie Ci wdzięczny!

Źródło: http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,396658,zdrowie-z-beczki—warto-docenic-kapuste-kiszona.html

Tekst sponsorowany