cukinia w różnych odsłonach

Latem mamy pod dostatkiem sezonowych warzyw, z których możemy przygotować wyśmienite dania. Cukinia w różnych odsłonach to propozycja dla tych, którzy mają dość nudy w kuchni. Najlepsze przepisy na dania z cukinii zabiorą was do krainy zachwycających smaków i aromatów.

Cukinia w różnych odsłonach

Cukinia jest warzywem, które dzięki łagodnemu smakowi, idealnie wkomponowuje się w wiele dań. Jest znana także pod nazwą kabaczek. Możemy łączyć ją z różnymi warzywami czy mięsem. Jako wdzięczne w obróbce warzywo, cukinia nadaje się do gotowania, pieczenia czy smażenia, więc możemy zrobić z nią, co tylko chcemy. Pora na kulinarne szaleństwo z cukinią w roli głównej!

Quesadillas z cukinią

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 40 g marynowanej ostrej papryki
  • 40 g orzechów nerkowca
  • 1 awokado
  • 1/2 limonki
  • 150 g sera typu cheddar
  • 4 sztuki placków typu tortilla
  • sól

Przygotowanie:

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy wszystko na patelni przez 5 minut. Doprawiamy sola i dodajemy pokrojoną papryczkę oraz orzechy nerkowca. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Awokado obieramy i kroimy w cienkie paski, skrapiamy je limonką. Ser ścieramy na tarce. Na placki tortilli wykładamy farsz oraz posypujemy go serem, następnie przykrywamy plackami. Tortille smażymy na patelni, z obu stron przez ok. 1 minutę, by nabrały złotego koloru. Kroimy na trójkąty i podajemy jako ciepłe danie.

Muffiny z cukinią i tuńczykiem

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 4 jajka
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • 1 łyżka szczypiorku
  • masło
  • 75 ml mleka
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 100 g startego sera
  • 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym

Przygotowanie:

Mąkę i jajka przekładamy do miski. Dodajemy startą cukinię, posiekana cebulę oraz zioła. Wlewamy mleko, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżkę oliwy, ser, a następnie całość miksujemy. Do papilotek wlewamy niewielka ilość masy, nakładamy tuńczyka i uzupełniamy masą. Muffiny pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku, przez 20 minut. Równie dobrze smakują podane na ciepło, jak i na zimno.

Placki z cukinii z sosem tzatziki

Składniki:

Placki

  • 1 cukinia
  • 150 g białego ugotowanego ryżu
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki suszonych pomidorów
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • oregano
  • olej do smażenia
  • sól pieprz

Sos tzatziki

  • 1 zielony ogórek
  • 220 g jogurtu greckiego
  • 3/4 pęczka świeżej mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g zielonych oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

cukiniaCukinię ścieramy na tarce, dodajemy ryż i mąkę. Do masy dodajemy suszone pomidory, jajko, zioła i posiekany czosnek. Na koniec masę mieszamy z jogurtem greckim, doprawiamy solą i pieprzem. Placki smażymy na złoty kolor, przez kilka minut z obu stron. Sos przygotowujemy ścierając ogórek, łącząc go z posiekaną miętą, czosnkiem, oliwkami i jogurtem greckim. Całość doprawiamy odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem.

Katarzyna Antos