Upały trwają w najlepsze, z każdym kolejnym dniem temperatury są coraz wyższe. Gdy nie ma czym oddychać, znika apetyt. Wiele z nas je mało albo wcale. Tymczasem regularne spożywanie posiłków stanowi podstawę, gdy zaniedbamy jedzenie, możemy wycieńczyć organizm i doprowadzić do groźnych omdleń. Co jeść podczas upalnych dni?
Piwo bezalkoholowe
Podczas upałów należy unikać alkoholu, ale nie piwa go pozbawionego. To drugie jest nie tylko bardzo orzeźwiające, ale też dostarcza organizmowi wszystkich brakujących elektrolitów. Niestety, gdy się pocimy, tracimy nie tylko wodę, ale też minerały.
Zielona herbata
Szybko gasi pragnienie. Parzymy ją i czekamy, aż ostygnie. Gdy pijemy letnią zieloną herbatę, nawadniamy organizm od środka i dostarczamy mu antyoksydantów niezbędnych do zwalczania wolnych rodników, które powstają m.in. podczas ekspozycji skóry na promienie słoneczne.
Woda niegazowana
To napój, który znakomicie nawadnia nasz organizm i dostarcza mu minerałów niezbędnych do życia. Czy wiesz, że podczas upałów powinnaś pić co najmniej 3 litry wody dziennie? Musisz wyrobić w sobie nawyk regularnego sięgania po szklankę wody, aby się nie odwodnić i nie trafić z tego powodu do szpitala.
Chłodnik
To zupa podawana w letniej temperaturze, można do niej dodać śmietanę lub jogurt naturalny, ale nie trzeba tego robić. Cudownie orzeźwia i sprawia, że przestajemy być głodni. To bardzo zdrowe danie.
Mizeria
Czyli sałatka ze świeżych ogórków i śmietany lub jogurtu z odrobiną soli oraz pieprzu. To doskonała propozycja na upalne dni. Nie tylko świetnie smakuje, ale też dostarcza soli, którą tracimy wraz z potem.
Sałatka bez majonezu
Sałatki są bardzo lekkie i zdrowe, ich przygotowanie nie wymaga stania przy palnikach z gazem. Wystarczy kupić świeże owoce, pokroić je, przygotować sos winegret, polać całość i zjeść z apetytem na zdrowie.
Płatki kukurydziane z mlekiem
Tutaj także nie musisz nic gotować, co najwyżej podgrzać mleko do temperatury pokojowej, np. wlewając trochę do miski i wystawiając ją na blat. Po 30 minutach mleko nie będzie lodowate i można je połączyć z płatkami kukurydzianymi, które stanowią bogate źródło żelaza.
Truskawki
Podczas upałów warto jeść truskawki. Są smaczne, słodkie i zdrowe, zawierają mnóstwo wody i nawadniają organizm od środka. Zawarte w nich minerały, witaminy i antyoksydanty zapewniają zdrowy wygląd skórze.
Banan z jogurtem naturalnym
Taki proteinowy koktajl dość dobrze hamuje uczucie głodu. Wystarczy zmiksować banan z jogurtem naturalnym przy pomocy blendera. Koktajl będzie słodki i zdrowy. Na dodatek przyjemnie schłodzi organizm. Ogrzej jednak troszkę jogurt, wyjmując go wcześniej z lodówki, aby nie nabawić się anginy.
Kanapki z warzywami
Tutaj także nic nie musisz gotować, myjesz paprykę, rzodkiewkę i pomidora, kroisz i układasz na pieczywie pełnoziarnistym posmarowanym białym serkiem. Kanapki warto posolić, nie tylko zyskają na wartościach smakowych, ale też dostarczą organizmowi brakujących elektrolitów, które tracimy wraz z potem.
Lody
Gdy żar leje się z nieba, możemy sobie pozwolić na chwileczkę zapomnienia z lodami. Aby je strawić, organizm musi je najpierw ogrzać, przez co nie są tak kaloryczne. Pamiętaj, że lody jemy solo bez dodatków – kolorowych posypek, sosów, bitej śmietany. W przeciwnym wypadku roztyjesz się podczas lata.