W Wielkanoc święcimy pokarmy, co jest ważną tradycją. W naszych koszykach oprócz jajek, wędlin czy soli nie może zabraknąć ciasta. Jednym z charakterystycznych wypieków świątecznych jest babka. Jak przygotować idealne ciasto? Nasze propozycje przepisów z pewnością to wam umożliwią!
Babka na wielkanocnym stole
Święta kojarzą się z wypiekami. Dla Wielkanocy typowy jest mazurek, który przygotowuje się zwykle z kruchego ciasta i masy kajmakowej. Oprócz niego, na stołach królują baby i babeczki. Babka powinna znaleźć się w wielkanocnym koszyczku, który zabieramy do święcenia. W tradycji pojawiła się dość późno. Jest symbolem umiejętności i doskonałości. Najlepiej przygotować ciasto własnoręcznie, co wcale nie musi być takie trudne. Z naszymi przepisami poradzicie sobie bez problemu, a rodzina i goście zachwycą się wspaniałymi babkami.
Babka drożdżowa
Składniki:
- 500 g mąki
- 200 g cukru
- 150 g cukru
- 50 g drożdży
- 5 jajek
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki sody
- lukier/gotowa polewa
Przygotowanie:
Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem i łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie zaczyn łączymy z mąką. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajka. Masę miksujemy z mąką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Do formy przekładamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Babkę pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Wystudzone ciasto polewamy lukrem, czekoladą lub inną polewą.
Wielkanocna babka
Składniki:
- 200 g masła
- 4 jajka
- 1,4 szklanki cukru
- 1,2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki śmietany kremówki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki mąki pszennej
- lukier/cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem, a masło ucieramy z cukrem i jajkami. Do ubitej masy stopniowo dodajemy mąkę i śmietanę. Następnie resztę składników, cały czas miksując. Ciasto wlewamy do formy, powinno zająć jej połowę. Babkę pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotową babkę dekorujemy według uznania.
Babka majonezowa
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki aromatu cytrynowego
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier a następnie jajka. Na koniec dodajemy majonez i resztę składników. Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.
Babka cytrynowa
Składniki:
- 250 g mąki
- 250 g cukru
- 250 g margaryny
- 4 jajka
- sok z 1 cytryny oraz starta skórka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- lukier do dekoracji
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy je na puszystą pianę. Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem. Masy łączymy i stopniowo dodajemy do niej mąką oraz pozostałe składniki. Ciasto przekładamy do formy na babkę. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. PO wystudzeniu dekorujemy ciasto lukrem.
Katarzyna Antos