babka idealna

W Wielkanoc święcimy pokarmy, co jest ważną tradycją. W naszych koszykach oprócz jajek, wędlin czy soli nie może zabraknąć ciasta. Jednym z charakterystycznych wypieków świątecznych jest babka. Jak przygotować idealne ciasto? Nasze propozycje przepisów z pewnością to wam umożliwią!

Babka na wielkanocnym stole

Święta kojarzą się z wypiekami. Dla Wielkanocy typowy jest mazurek, który przygotowuje się zwykle z kruchego ciasta i masy kajmakowej. Oprócz niego, na stołach królują baby i babeczki. Babka powinna znaleźć się w wielkanocnym koszyczku, który zabieramy do święcenia. W tradycji pojawiła się dość późno. Jest symbolem umiejętności i doskonałości. Najlepiej przygotować ciasto własnoręcznie, co wcale nie musi być takie trudne. Z naszymi przepisami poradzicie sobie bez problemu, a rodzina i goście zachwycą się wspaniałymi babkami.

Babka drożdżowa

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 150 g cukru
  • 50 g drożdży
  • 5 jajek
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki sody
  • lukier/gotowa polewa

Przygotowanie:

Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem i łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie zaczyn łączymy z mąką. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajka. Masę miksujemy z mąką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Do formy przekładamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Babkę pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Wystudzone ciasto polewamy lukrem, czekoladą lub inną polewą.

Wielkanocna babka

Składniki:

  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1,4 szklanki cukru
  • 1,2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • lukier/cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem, a masło ucieramy z cukrem i jajkami. Do ubitej masy stopniowo dodajemy mąkę i śmietanę. Następnie resztę składników, cały czas miksując. Ciasto wlewamy do formy, powinno zająć jej połowę. Babkę pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotową babkę dekorujemy według uznania.

Babka majonezowa

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki aromatu cytrynowego

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier a następnie jajka. Na koniec dodajemy majonez i resztę składników. Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.

Babka cytrynowa

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 250 g margaryny
  • 4 jajka
  • sok z 1 cytryny oraz starta skórka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • lukier do dekoracji

Przygotowanie:

przepisyOddzielamy żółtka od białek i ubijamy je na puszystą pianę. Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem. Masy łączymy i stopniowo dodajemy do niej mąką oraz pozostałe składniki. Ciasto przekładamy do formy na babkę. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. PO wystudzeniu dekorujemy ciasto lukrem.

Katarzyna Antos