Wraz z nadejściem pięknej wiosny powracamy do znanych i lubianych smaków sezonowych. Wówczas sięgamy po młode warzywa, które ubogacają tradycyjną polską kuchnię i nadają potrawom świeżości oraz lekkości. Botwinka to jedna z idealnych propozycji na wiosenno-letni czas. Jeśli szukacie pomysłu na obiad, koniecznie sięgnijcie po młode buraki!
Botwinka – zupa idealna
Botwinka to nie tylko określenie młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego, ale także nazwa zupy, którą przygotowuje się z tych warzyw. Wersji jest wiele. Zupa świetnie smakuje zarówno podana tradycyjnie, na gorąco, jak i w wersji na zimno – jako chłodnik. Botwinka pojawia się na rynku w sezonie wiosennym, co jest doskonałą inspiracją kulinarną. Idealnie smakuje w zestawieniu z młodymi ziemniakami, jajkiem czy koperkiem. Będzie doskonałą alternatywą dla klasycznego czerwonego barszczu. Jak przygotować zupę z młodych buraków?
Przepis na zupę
Składniki:
– 1 l bulionu warzywnego
– 1 pęczek botwinki
– 0,5 kg młodych ziemniaków
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– świeży koperek
– sól, pieprz
– śmietana
Przygotowanie:
Liście botwniki myjemy i kroimy. Buraki obieramy i kroimy w półplasterki (najlepiej w rękawiczkach). Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy lekko na patelni. Następnie zalewamy je bulionem i dodajemy buraki, a na końcu liście (jak już warzywa trochę się podgotują). Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy do garnka sok z cytryny i przyprawy. Na koniec dodajemy kilka łyżek śmietany (według uznania). Zupę podajemy z posiekanym świeżym koperkiem.
Smacznego!
Katarzyna Antos