Do kogo wędruje książka Michała Obsta Głombiowskiego pt. Zaklęcie podróżne? Nadeszła pora na rozstrzygnięcie konkursu.
Badania przeprowadzone w różnych krajach wskazują, że mieszkańcy Krety to ludzie, którzy cieszą się wyjątkowym przywilejem długowieczności. W dobrej kondycji dożywają sędziwego wieku, co każe się zastanowić, w czym tkwi ich sekret. Czy tradycja kulinarna ma wpływ na stan zdrowia Kreteńczyków? Czy umieją stawić czoło zalewowi przemysłowo produkowanej żywności?
Te pytania stały się dla autora pretekstem do poszukiwań przyczyn witalności wyspiarzy i zmierzenia się z poczuciem ulotności własnego losu. Miejsca, spotkani ludzie, historia i religia składają się na obraz wyspy, prowokując do rozmyślań o podróżowaniu, szukaniu własnego miejsca i cenie, jaką się za to płaci.
Wygraj książkę Michała Obsta Głombiowskiego pt. Zaklęcie podróżne!
Aby zdobyć jeden z dwóch egzemplarzy książki Michała Obsta Głombiowskiego pt. Zaklęcie podróżne, wystarczyło odpowiedzieć na poniższe pytania.
-
Z jakimi potrawami kojarzy Ci się wyspa Kreta?
-
Jaką książkę, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Dolnośląskiego, chciałabyś przeczytać? Podaj tytuł inny niż Zaklęcie podróżne. Zachęcamy do odwiedzenia strony internetowej Wydawnictwa Dolnośląskiego.
Poniżej przedstawiamy nagrodzone odpowiedzi:
Kreta kojarzy mi się z pyszną i zdrową sałatką grecką, w której prym wiedzie prawdziwy ser feta z mleka owczego i czarne oliwki z oliwek. Bardzo lubię tę potrawę, jest ona zresztą bardzo popularna w naszym kraju, ale jemy ją nieco zmodyfikowaną. Polacy do sałatki greckiej chętnie dodają warzywa, które w ogóle nie powinny się w niej znaleźć, w tym zastępują świeżą cebulę marynowaną. Ser feta w polskim wykonaniu nie jest prawdziwym serem feta, ten bowiem powinno przygotowywać się z mleka owczego. Z Wydawnictwa Dolnośląskiego chciałabym przeczytać „Francję elegancję” – Maria D., Lublin.
Będąc na Krecie 3 lata temu, jadłam przepyszną zupę revithia, która w ogóle nie zawiera mięsa. Myślę, że przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom. Do wody z podsmażoną cebulą dodaje się cieciorkę, po czym gotuje. Zupa, choć nie zawiera zbyt wielu składników, jest bardzo smaczna i pożywna. Grecy nie przygotowują zbyt wielu zup, ta praktycznie stanowi wyjątek. Chętnie przeczytałabym kryminał „Zamknięta trumna” – Iwona S., Katowice.
Serdecznie gratulujemy laureatkom i zapraszamy do udziału w kolejnych konkursach.