W mroźne dni i wieczory nic tak dobrze nie smakuje i nie rozgrzewa, jak gorąca czekolada. Aromatyczna, aksamitna i pyszna! Przygotujemy ją sami, umilając sobie długie wieczory w gronie bliskich.
Czekolada na gorąco
Gorąca czekolada jest doskonałą alternatywą dla kawy, grzanego wina czy herbaty. Raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie na kubek aromatycznego i słodkiego napoju. Czekolada na gorąco jest dostępna na jarmarkach bożonarodzeniowych i w ofertach kawiarni, ale samodzielnie przygotujemy równie pyszny napój. W połączeniu z różnymi dodatkami, czekolada zyska nowy, interesujący smak i aromat. Poznajcie nasze propozycje, na pyszną czekoladę!
Klasyczna czekolada na gorąco
Składniki:
- 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 2/3 szklanki kakao
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1/4 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- mleko
Przygotowanie:
Czekoladę łamiemy na kawałki i miksujemy z suchymi składnikami. Przygotowaną mieszankę przekładamy do słoika. Dwie łyżeczki mieszanki wsypujemy do gorącego mleka i dokładnie mieszamy. Gotową czekoladę przelewamy do szklanki i podajemy. Możemy ozdobić ją bitą śmietaną.
Gorąca czekolada z ajerkoniakiem
Składniki:
- 200 ml mleka
- 100 ml śmietanki 36%
- 1 łyżka cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml ajerkoniaku
- 150 m śmietanki 36% do dekoracji
- 1 łyżeczka cukru pudru
- kakao
Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy ze śmietanką i cukrem. Dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy aż do jej rozpuszczenia. Na dno wysokiej szklanki wlewamy ajerkoniak, a następnie czekoladę, uważając by płyny się nie połączyły. Ze śmietanki i cukru pudru ubijamy bitą śmietanę, którą dekorujemy czekoladę. Całość posypujemy kakao.
Czekolada na gorąco z bitą śmietaną
Składniki:
- 250 ml mleka
- 100 ml śmietanki 30%
- 200 g czekolady
- bita śmietana
- kakao
Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy ze śmietanką i dodajemy czekoladę. Mieszamy, by czekolada się rozpuściła i gotowy napój przelewamy do kubka lub szklanki. Czekoladę dekorujemy bitą śmietaną i kakao.
Gorąca czekolada z malinami
Składniki:
- 150 ml mleka
- 150 ml śmietany kremówki
- 50 g czekolady mlecznej lub białej
- garść malin
- 1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
Maliny blendujemy i wyciskamy z nich sok. Mleko zagotowujemy ze śmietanką i czekoladą. Dosładzamy napój według uznania. Do czekolady wlewamy sok malinowy, przelewamy do szklanki i podajemy.
Katarzyna Antos