ciasteczka do herbaty

Świeżo zaparzona herbata wymaga uzupełnienia. Najlepszym dodatkiem będą słodkie i aromatyczne ciasteczka, które z powodzeniem przygotujemy samodzielnie. Poznajcie najlepsze przepisy na ciasteczka do herbaty!

Pora na ciasteczka

Do popołudniowej herbaty idealnie pasują ciasteczka, najlepiej kruche i własnoręcznie przygotowane. Upieczone ciasteczka domowej roboty wyglądają znakomicie i smakują wyśmienicie. Zaskoczą domowników i gości. Gwarantujemy, że nasze wypieki znikną z takerza szybciej, niż się tego spodziewamy.

Kruche ciasteczka herbaciane

Składniki:

  • 280 g mąki
  • 80 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki herbaty
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Herbatę rozcieramy w moździerzu. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ze składników wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego ciasteczka w dowolnym kształcie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy ok. 10 minut.

Rosyjskie ciasteczka

Składniki:

  • 200g masła
  • 200 g mąki tortowej
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 20 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania ciasteczek

Przygotowanie:

Masło ubijamy z cukrem, solą i żółtkiem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, olejek, zmielone migdały i proszek do pieczenia, po czym wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie formujemy z ciasta małe kulki i układamy na blaszce. Ciasteczka pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu obtaczamy je w cukrze pudrze i podajemy z herbatą oraz konfiturą.

Maślane ciasteczka

Składniki:

  • 100 g mąki tortowej
  • 100 g masła
  • 25 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego

Przygotowanie:

Masło miksujemy, dodajemy do niego suche składniki, a na koniec olejek. Ciasto przekładamy do maszynki i wyciskamy ciasteczka lub wałkujemy i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka pieczemy przez ok. 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Ciasteczka z imbirem i czekoladą

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 125 g masła
  • 50 g brązowego cukru
  • 75 g kandyzowanego imbiru
  • 25 g mąki kukurydzianej
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

ciasteczkaMąki mieszamy razem. Masło ucieramy z cukrem i imbirem. Składniki łączymy na ciasto. Z gotowego formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki lekko zgniatamy mokrym widelcem. Ciasteczka pieczemy przez 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy je roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Katarzyna Antos