gorąca czekolada

W mroźne dni i wieczory nic tak dobrze nie smakuje i nie rozgrzewa, jak gorąca czekolada. Aromatyczna, aksamitna i pyszna! Przygotujemy ją sami, umilając sobie długie wieczory w gronie bliskich.

Czekolada na gorąco

Gorąca czekolada jest doskonałą alternatywą dla kawy, grzanego wina czy herbaty. Raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie na kubek aromatycznego i słodkiego napoju. Czekolada na gorąco jest dostępna na jarmarkach bożonarodzeniowych i w ofertach kawiarni, ale samodzielnie przygotujemy równie pyszny napój. W połączeniu z różnymi dodatkami, czekolada zyska nowy, interesujący smak i aromat. Poznajcie nasze propozycje, na pyszną czekoladę!

Klasyczna czekolada na gorąco

Składniki:

  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 2/3 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1/4 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • mleko

Przygotowanie:

Czekoladę łamiemy na kawałki i miksujemy z suchymi składnikami. Przygotowaną mieszankę przekładamy do słoika. Dwie łyżeczki mieszanki wsypujemy do gorącego mleka i dokładnie mieszamy. Gotową czekoladę przelewamy do szklanki i podajemy. Możemy ozdobić ją bitą śmietaną.

Gorąca czekolada z ajerkoniakiem

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml ajerkoniaku
  • 150 m śmietanki 36% do dekoracji
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • kakao

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy ze śmietanką i cukrem. Dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy aż do jej rozpuszczenia. Na dno wysokiej szklanki wlewamy ajerkoniak, a następnie czekoladę, uważając by płyny się nie połączyły. Ze śmietanki i cukru pudru ubijamy bitą śmietanę, którą dekorujemy czekoladę. Całość posypujemy kakao.

Czekolada na gorąco z bitą śmietaną

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 200 g czekolady
  • bita śmietana
  • kakao

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy ze śmietanką i dodajemy czekoladę. Mieszamy, by czekolada się rozpuściła i gotowy napój przelewamy do kubka lub szklanki. Czekoladę dekorujemy bitą śmietaną i kakao.

Gorąca czekolada z malinami

Składniki:

  • 150 ml mlekaczekolada na gorąco
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 50 g czekolady mlecznej lub białej
  • garść malin
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie:

Maliny blendujemy i wyciskamy z nich sok. Mleko zagotowujemy ze śmietanką i czekoladą. Dosładzamy napój według uznania. Do czekolady wlewamy sok malinowy, przelewamy do szklanki i podajemy.

Katarzyna Antos