Wielkanoc to czas żurku, białej kiełbasy, jajek z majonezem i mazurków. Czas potraw smacznych, ale niejednokrotnie tuczących. Część z nich można jednak nieco odchudzić. Poznajcie przepisy na najlepsze wielkanocne potrawy!
Jaja w majonezie
Majonez jest najbardziej tuczącym i tłustym elementem świątecznego stołu. Wielkanocne potrawy nie mogą się bez niego obejść. Jeżeli nie wyobrażamy sobie bez niego świątecznego śniadania, sięgnijmy po ten w wersji light. Majonez light zawiera o połowę mniej tłuszczu. Warto pamiętać, że 1g tłuszczu to aż 9 kalorii a 100 gram tego przysmaku zawiera go aż 70g! Majonez nakładajmy oszczędnie, jajka powinny być głównym bohaterem śniadania a nie majonez. Pamiętajmy, że jedno jajko klasy L ma ponad 5g tłuszczu, co w połączeniu z majonezem staje się istną bombą kaloryczną. Lepiej jajko jest delikatnie posolić i posypać szczypiorkiem lub rzeżuchą.
Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa pojawia się na stołach zarówno w takcie śniadania wielkanocnego, jak i w kolejnych dniach. Klasyczna jej wersja zawiera z reguły mnóstwo majonezu, o którym już wspomniano, że ma mnóstwo tłuszczu w sobie. Poza zastąpieniem go wersją light, można połączyć majonez light pół na pół z jogurtem naturalnym.
Dietetyczny żurek
Aby żurek był mniej kaloryczny, ugotować go można np. na piersi z kurczaka. Nadal będzie miał mięsny aromat, ale nie będzie tak tłusty jak po gotowaniu go np. na żeberkach. Zamiast dodawania białej kiełbasy, poprzestańmy jedynie na dodatku jajka.