Latem ze smakiem zajadamy się świeżymi i soczystymi owocami. Drzewa i krzewy w naszych ogródkach uginają się pod ich ciężarem. Niezapomniany smak lata możemy zachować na dłuższy czas, przygotowując letnie przetwory. Jak smakują owoce sezonowe zamknięte w słoikach?
Owoce sezonowe – pomysł na domowe przetwory
W sezonie letnim nie brakuje pysznych owoców, takich jak czereśnie, brzoskwinie, morele, porzeczki czy agrest. Możemy przygotować z nich wyśmienite przetwory, które zachwycą każdego łakomczucha. Słoiczek dżemu czy kompotu, otworzony zimą, przywoła letnie wspomnienia. Przygotowanie przetworów nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Domowe przetwory smakują o niebo lepiej, niż te dostępne w sklepach. Oprócz tego są zdrowe i naturalne, więc warto poświęcić czas, na ich zrobienie.
Dżem morelowy
Składniki:
- 8 szklanek moreli
- 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
- 6 szklanek cukru
Przygotowanie:
Morele kroimy w kostkę i umieszczamy w rondlu razem z sokiem z cytryny i cukrem. Całość gotujemy przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Dżem przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków. Nasze weki pasteryzujemy przez 10 minut w gorącej wodzie.
Pijane czereśnie
Składniki:
- 500 g czereśni
- 1/3 szklanki brandy
- 1,4 szklanki cukru
Przygotowanie:
Najpierw gotujemy syrop ze szklanki cukru i 1/2 szklanki wody. Następnie dodajemy wydrylowane czereśnie, tylko na 2 minuty. Do syropu dodajemy resztę cukru i gotujemy chwilę. Syrop studzimy i mieszamy z brandy. Do słoików przekładamy czereśnie i zalewamy je syropem. Słoiki pasteryzujemy przez 15 minut. Czereśnie będą idealnym dodatkiem do deserów.
Konfitura agrestowa
Składniki:
- 600 g agrestu
- 600 g cukru
- 3 świeże liście laurowe
Przygotowanie:
Agrest myjemy i kroimy na połówki. Owoce gotujemy w rondelku z cukrem i liśćmi laurowymi. Konfiturę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 15 minut. Przekładamy konfiturę do wyparzonych słoików. Na ich wierchu umieszczamy koła z pergaminu i szczelnie je zakręcamy.
Galaretka z czarnych porzeczek
Składniki:
- 2 kg czarnych porzeczek
- 800 g cukru na 1 l przecieru porzeczkowego
Przygotowanie:
Umyte porzeczki przekładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Rozgotowujemy owoce, mieszając je. Następnie przecieramy porzeczki przez sitko i dopasowujemy ilość cukru do powstałej masy owoców. Przecier gotujemy bez cukru, by odrobinę odparował. Dodajemy cukier i gotujemy, aż galaretka zgęstnieje. Gotową galaretkę przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Słoików nie musimy pasteryzować.
Katarzyna Antos