Herbata jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Znamy setki gatunków herbat, ale ze względu na właściwości można podzielić je tylko na kilka rodzajów. Jakie herbaty są u nas najpopularniejsze?
Herbata czarna
To najbardziej popularna herbata w Polsce i na świecie. Hodowana jest na plantacjach w Chinach, Indiach i w Afryce. Ma głęboki, ciemnoczerwony kolor, wyraźny aromat i smak. Czarna herbata jest wytwarzana z liści zielonej herbaty w wyniku procesów: więdnięcia, zwijania, skręcania, fermentacji, suszenia i sortowania.
Kluczem do uzyskania czarnej herbaty jest pełna fermentacja dojrzałych liści. Najbardziej znane i najlepsze czarne herbaty to: Assam, Cejlon i Darjeeling. Herbata najgorszego rodzaju to pokruszony pył herbaciany, z którego wytwarza się ekspresówki. Do czarnych herbat często dodawane są kawałki owoców, czekolady, karmelu i innych dodatków, w celu polepszenia smaku.
Właściwości czarnej herbaty:
- usprawnia trawienie
- hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym
- dzięki zawartości teiny skutecznie pobudza
- obniża ciśnienie krwi i pobudza krążenie
- chroni zęby przed próchnicą
- wzmacnia naczynia krwionośne
- zawiera flawonoidy, garbniki, fluor, karoten i witaminy: P, K, B1, B2, PP i C.