Nie wyobrażasz sobie życia bez soli? Nie jesteś w stanie smakować się w mdłej zupie czy warzywach, ryżu i kaszach gotowanych w nieosolonej wodzie? To zła informacja dla miłośników soli, ale jeśli faktycznie zależy Ci na zdrowiu rodziny, to czas najwyższy by odstawić sól do awaryjnej szafki.
W zamian można delektować się potrawami doprawionymi wspaniałymi przyprawami. Czy zastanawiałaś się jakie są efekty uboczne stosowania dużych ilości soli i czym zastąpić sól, by nie stracić walorów smakowych?
Sól – cichy zabójca
O ogromnym niebezpieczeństwie nadmiernego stosowania soli w codziennej diecie od dawna mówią naukowy i dietetycy. Nie ma żadnej przesady w stwierdzeniu, że sól jest cichym zabójcą. Niektórzy wychodzą z założenie, że wszystko jest szkodliwe i od czegoś i tak trzeba umrzeć. Fakt, nie da się unikać wszystkich niezdrowych połączeń i innych jadłospisowych wpadek, ale niektóre zakazy powinny być święte.
Potrawy dobrze dosolone i zawierające duże ilości soli w swoim składzie podnoszą ciśnienie krwi, znacznie zwiększają ryzyko zawału i choroby wieńcowej serca i choroby krążenia.
Dodatkowo nadmierne spożycie soli powoduje ostrą niewydolność nerek, wypłukiwanie organizmu z wapnia i zaostrza przebieg osteoporozy. Chyba warto spuścić ze słonego tonu?