Soczewica jest w Polsce niedoceniana, chociaż uchodzi za najzdrowszą roślinę strączkową. Warto zapoznać się z jej wyjątkowym smakiem.
Przed laty soczewica często gościła na polskich stołach. Na jej korzyść przemawiały: niska cena i właściwości sycące. Obecnie ta roślina strączkowa cieszy się dużą popularnością wśród wegetarian. Z przeprowadzonych badań wynika, iż w 100 g soczewicy znajduje się 28 g białka. W związku z tym, iż stanowi ona bogate źródło wapnia i żelaza, z powodzeniem pełni rolę substytutu mięsa.
Soczewica a ryzyko anemii
Witaminy i składniki mineralne, zawarte w soczewicy, wpływają korzystnie na funkcjonowanie organizmu. W związku z tym, iż ta roślina strączkowa stanowi bogate źródło żelaza i kwasu foliowego, sprzyja wytwarzaniu czerwonych krwinek i tym samym zapobiega anemii. Przeprowadzone badania wykazały, iż kiełki soczewicy charakteryzują się największą zawartością kwasu foliowego. W związku z tym, iż ta witamina wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu, ciężarne powinny spożywać nasiona soczewicy.
Soczewica a zgrabna sylwetka
Panie, którym zależy na zgrabnej sylwetce, mogą bez obaw sięgać po soczewicę. Ta roślina strączkowa charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, toteż nie przyczynia się do odkładania nadmiaru energii w postaci tłuszczu. W związku z tym, iż spożywając soczewicę, unikamy gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, poleca się ją diabetykom. Ta niedoceniana roślina strączkowa dostarcza organizmowi sporą porcję błonnika i tym samym sprzyja zrzucaniu zbędnych kilogramów. Warto pamiętać, iż soczewica jest niezwykle sycąca.