Mleko pochodzenia roślinnego

  • sojowe – występuje w różnych smakach, bogate w białka, cholesterol i tłuszcze nasycone, nie zawiera laktozy (może być spożywane także przez alergików).
  • migdałowe – występuje w różnych smakach, nie zawiera tłuszczów i laktozy, może być spożywane przez osoby mające alergię na ryż, soję i nabiał.
  • ryżowe – produkowane za zazwyczaj z ugotowanego ryżu, świetne dla osób z alergią na orzechy, soję czy laktozę, bardzo popularne wśród wegetarian i wegan.
  • z nasion konopi – jest bardzo zdrowe, wykonane z nasion rośliny konopi, które nie zawierają żadnego psychoaktywnego składnika, dlatego jest w pełni legalne, nie ma żadnych alergenów.
  • kokosowe – gęste, słodkie mleko popularne w Indiach i Tajlandii, wzmacnia system odpornościowy, dobre dla osób z alergią na laktozę czy mleko zwierząt, nie zawiera orzechów, soi i glutenu.
  • owsiane – lekko słodkie mleko o łagodnym, orzechowym smaku, nie posiada cholesterolu ani tłuszczów nasyconych, ma w sobie gluten, dlatego też nie mogą go spożywać osoby z celiakią.

Sabina Sosnowska