• niepasteryzowane – mleko „prosto od krowy, nie powinny go pić dzieci, kobiety w ciąży, osoby starsze oraz osoby o słabej odporności,
  • odtłuszczone – mleko, z którego został usunięty prawie cały tłuszcz, nie powinny go pić małe dzieci, bowiem nie ma w nim witamin A i D,
  • półtłuste – mleko, z którego została usunięta część tłuszczu, mleko o zawartości tłuszczu od 1,5% do 1,8%,
  • homogenizowane – mleko, w którym cząstki tłuszczu są równomiernie rozproszone, dzięki czemu uzyskuje się kremową konsystencję mleka,
  • UHT – mleko sterylizowane, które ma o co najmniej 20% mniej wartości spożywczych od świeżego mleka,
  • modyfikowane – zazwyczaj występuje pod postacią proszku, jest wzbogacane (m.in. białkiem, wapniem, witaminami, żelazem) po to, aby zaspokajać różne wymagania żywieniowe,
  • o długiej żywotności – o smaku spalonego karmelu, który wynika ze sposobu przygotowania tego mleka (pasteryzacja, homogenizacja, przechowywanie w wysokiej temperaturze tak długo, aż bakterie zostaną zniszczone),
  • bez laktozy – dla osób, które nie tolerują cukru mlecznego (mleko może być też ze zmniejszoną ilością laktozy),