Chyba każdy z nas słyszał o medialnej akcji „Pij mleko! Będziesz Wielki”. Znane osoby przekonywały dzieci (i ich rodziców także) do picia mleka. Według mnie to dobry pomysł, bowiem mleko jest w ostatnich czasach bardzo niedoceniane.

Mleko i jego przetwory mają dobroczynne działanie na organizm oraz chronią go przed wieloma chorobami.

Samo mleko jest świetnym źródłem różnych składników mineralnych i witamin. Zawiera w sobie m.in.

  • wapń,
  • potas,
  • fosfor,
  • witaminy A, B2, B 12 i D,
  • ryboflawiny,
  • niacyny.

Mleko, wbrew pozorom, nie pochodzi tylko od krowy. Mleko może być produkowane także i z ryżu, soi, a nawet i nasion konopi.

Mleko pochodzenia zwierzęcego

Najbardziej popularne jest mleko krowie: ma słodki i łagodny smak. Już 1 szklanka zapewnia 30% dziennego zapotrzebowania na wapń dorosłego człowieka. Mleko krowie moze być:

  • pasteryzowane – mleko podgrzane do temperatury, w której zabijane są ewentualne bakterie, najczęściej kupowane, zachowuje świeżość do 34 dni,