Sezon grillowy niektórzy mogą już uznać za rozpoczęty. Inni zainaugurują go w zbliżający się długi weekend. Co zabrać na grilla?
Majówka czyli czas na grilla
Maj to piękny miesiąc. Wokół zielenią się drzewa i kwitną rośliny. Temperatura powietrza wzrasta, co skłania nas do częstszego przebywania na dworze. Długi majowy weekend, który przypada na początek miesiąca, jest okazją do odpoczynku i relaksu. Najlepiej wykorzystać ten czas na wspólne grillowanie z bliskimi. Zorganizowanie grilla wcale nie musi być takie trudne. Wystarczy, że zaopatrzymy się w odpowiedni sprzęt i akcesoria. Co zabrać na grilla?
Grill, węgiel i rozpałka
Mając na myśli grill, zapewne wiele osób bierze na tapet jedzenie. Owszem, to ważna kwestia, ale bez grilla nie mamy co marzyć o pysznych kiełbaskach i innych smakołykach. Potrzebny jest sprzęt. Przed majówką warto wyciągnąć grilla z komórki czy garażu. Należy go wyczyścić, ze szczególnym uwzględnieniem ruszt. W skalpach z akcesoriami ogrodniczymi a nawet na stacjach paliw dostaniemy specjalną szczotkę do czyszczenia grilla. Do rozpalenie potrzebny będzie brykiet lub węgiel drzewny oraz rozpałka. Nie polecamy jednak chemicznych, gotowych podpałek. Wystarczą gazety, zapałki i suche gałązki. W ogrodzie czy na działce nie będziemy mieli problemu z rozpaleniem grilla, na pewno znajdziemy suche gałązki. Pamiętajmy, że na sam spód kładziemy gałązki i dopiero po ich podpaleniu możemy ułożyć brykiet. Wtedy zyskamy pewność, że nasz grill zapłonie.
Sztućce, tacki i inne akcesoria
Jedzenie z grilla nie należy do najzdrowszych. Chodzi głównie o dym i stosowane podpałki chemiczne, które chłonie jedzenie. Wszelkie kiełbaski czy szaszłyki warto piec na aluminiowych tackach. W ten sposób nie dość, że jedzenie będzie zdrowsze, to ryzyko jego przypalenia na wiór znacząco się zmniejszy. Pamiętajmy jednak, że tego typu tacki są jednorazowe. Więc po udanym grillowaniu powinny wylądować w koszu na śmieci. Na grilla warto zabrać plastikowe sztućce. Unikniemy mycia i nie będziemy musieli się martwić, że przez nieuwagę ktoś rozbije nasze ulubione szklanki czy talerze. W sklepach dostępne są papierowe tacki, nawet kolorowe, które będą atrakcyjnym akcentem stołu. Nie zapomnijmy o serwetkach, na pewno przydadzą się podczas rodzinnego grillowania. Przygotowując grilla musimy zaopatrzyć się w akcesoria, które pozwolą nam przewracać grillowane przysmaki. Szpikulce, łopatka czy szczypce ułatwią nam przyrządzanie pysznych potraw z grilla.
Kiełbaski, szaszłyki i inne smakołyki
Jedzenie z grilla to najlepszy element wspólnego biesiadowania podczas majówki. Organizując grilla w przydomowym ogrodzie mamy kuchnię pod ręką, więc wszystko możemy przygotować na bieżąco. Inna sytuacja ma się z grillem na działce, oddalonej od domu. Wtedy najlepiej wcześniej przygotować wszystkie składniki. Robiąc szaszłyki, warto pokroić ich składniki w domu i zapakować do osobnych pojemników. Na działce wystarczy nadziać na szpikulce czy patyczki pyszności i rozpocząć grillowanie. Mięso, które chcemy grillować, powinniśmy wcześniej zamarynować. Dzięki temu zyska lepszy smak i aromat. Na grilla nadaje się nie tylko mięso, ale także warzywa czy owoce. Grillowana cukinia czy ziemniaki mogą być równie wyśmienite co karkówka, więc warto poeksperymentować z potrawami. Na grilla obowiązkowo zabierzmy ze sobą dobry humor. Miła atmosfera dopełni wolny czas podczas majówki.
Katarzyna Antos