Właściciele restauracji wiedzą, że aby podbić serca gości ważny jest nie tylko smak i aromat dania, ale również sposób jego podania. Dzięki temu potrawa z pewnością zapadnie nam w pamięci.

Aby Twoi goście zawsze miło wspominali wizyty u Ciebie zainwestuj w zakup dobrej zastawy stołowej. Fantazyjne kształty i kolory, świece, zwracające uwagę kontrastowe serwetki – to wszystko sprawia, że zwykły obiad może stać się wykwintnie podaną propozycją. Jak właściwie wybrać serwis obiadowy?

Ilość elementów

Serwisy dostępne w sklepach z reguły przeznaczone są dla 12 osób. W ich skład wchodzi zatem:

– 12 talerzy płytkich

– 12 talerzy głębokich

– 12 talerzyków deserowych

– 12 filiżanek

– 12 podstawek po filiżanki

Czasami zdarza się, że najbardziej znani producenci dołączają do kompletu wazę, salaterki, półmiski i sosjerkę. Szukajmy zatem zestawów posiadających jak najwięcej elementów, ponieważ dzięki temu unikniemy nieeleganckiego niedopasowania przy stole.

Oczywiście możemy również znaleźć zestawy przeznaczone dla 6 osób, jednak są one nie do końca praktyczne. Czasami bowiem musimy ugościć większą ilość osób. Weźmy również pod uwagę, że jakiś talerz może przypadkowo ulec uszkodzeniu. Wtedy nie musimy się martwić jakimikolwiek brakami.