Kuchnia O jedzeniu
Właściwości prozdrowotne kapusty kiszonej
Kapusta kiszona stanowi bogactwo składników odżywczych. Jej działanie zainteresowało naukowców. Przeprowadzone badania pozwoliły wyciągnąć wiele ciekawych wniosków.
Kapusta kiszona stanowi bogactwo składników odżywczych. Jej działanie zainteresowało naukowców. Przeprowadzone badania pozwoliły wyciągnąć wiele ciekawych wniosków.
Kapusta kiszona a szkorbut
Kapusta kiszona zyskała dużą popularność za sprawą Jamesa Cooka. Podróżnik odkrył, iż marynarze, którzy ją spożywają, nie zapadają na szkorbut. W związku z tym, iż kapusta kiszona jest łatwa w przechowywaniu, stała się stałym elementem łodzi, które przemierzały świat.
Bogate źródło antyoksydantów
Osoby, które pragną cieszyć się młodą, jędrną skórą, powinny regularnie spożywać kapustę kiszoną. Stanowi ona bogactwo antyoksydantów, czyli substancji, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia. Te reaktywne związki powstają w wyniku przemian metabolicznych, palenia papierosów itp. Warto pamiętać, iż wolne rodniki inicjują procesy nowotworowe.
Przyspieszenie perystaltyki jelit
Wiele osób skarży się na zaparcia. Zalegające resztki pokarmowe sprzyjają procesom gnilnym, podczas których uwalniane są toksyczne substancje. Kwas mlekowy, który powstaje wskutek fermentacji kapusty, wywiera dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Przynosi ulgę osobom, które cierpią na zaparcia. Bakterie kwasu mlekowego poprawiają perystaltykę jelit i tym samym ułatwiają wydalanie niestrawionych resztek pokarmowych.
Recepta na kaca
Kapustę kiszoną z pewnością docenią studenci, którzy lubią hucznie świętować zakończenie sesji. Sok uzyskany podczas fermentacji stanowi bogactwo witamin i minerałów, toteż sprawdza się przy leczeniu kaca.
Kapusta kiszona – produkt niskokaloryczny
Osoby, które pragną pozbyć się zbędnych kilogramów, dokładnie liczą kalorie. W ich przypadku kapusta kiszona stanowi świetne rozwiązanie. 100 g kiszonki dostarcza zaledwie 12 kcal. W związku z tym, iż kapusta stanowi bogate źródło błonnika, poprawia perystaltykę jelit i zapewnia długotrwałe uczucie sytości.
Wzmocnienie odporności
Kapusta kiszona stanowi bogactwo składników mineralnych. Zawiera ona związki manganu, cynku, wapnia, żelaza i potasu. W związku z tym osoby, które często cierpią z powodu infekcji, powinny spożywać kapustę kiszoną.
W związku z tym, iż kapusta posiada właściwości prozdrowotne, nie powinno zabraknąć jej w naszej diecie. Decydując się na zakup gotowego produktu, warto zapoznać się z jego składem. Producenci kiszonek często konserwują je dwutlenkiem siarki, który wykazuje właściwości alergizujące.
« Sylveco odżywcza pomadka z peelingiem
eve
8 lat temu
bardzo lubie kiszona kapuste i do kanapek do miesa i jako surówke