Kapusta kiszona stanowi bogactwo składników odżywczych. Jej działanie zainteresowało naukowców. Przeprowadzone badania pozwoliły wyciągnąć wiele ciekawych wniosków.
Kapusta kiszona a szkorbut
Kapusta kiszona zyskała dużą popularność za sprawą Jamesa Cooka. Podróżnik odkrył, iż marynarze, którzy ją spożywają, nie zapadają na szkorbut. W związku z tym, iż kapusta kiszona jest łatwa w przechowywaniu, stała się stałym elementem łodzi, które przemierzały świat.
Bogate źródło antyoksydantów
Osoby, które pragną cieszyć się młodą, jędrną skórą, powinny regularnie spożywać kapustę kiszoną. Stanowi ona bogactwo antyoksydantów, czyli substancji, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia. Te reaktywne związki powstają w wyniku przemian metabolicznych, palenia papierosów itp. Warto pamiętać, iż wolne rodniki inicjują procesy nowotworowe.
Przyspieszenie perystaltyki jelit
Wiele osób skarży się na zaparcia. Zalegające resztki pokarmowe sprzyjają procesom gnilnym, podczas których uwalniane są toksyczne substancje. Kwas mlekowy, który powstaje wskutek fermentacji kapusty, wywiera dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Przynosi ulgę osobom, które cierpią na zaparcia. Bakterie kwasu mlekowego poprawiają perystaltykę jelit i tym samym ułatwiają wydalanie niestrawionych resztek pokarmowych.
Recepta na kaca
Kapustę kiszoną z pewnością docenią studenci, którzy lubią hucznie świętować zakończenie sesji. Sok uzyskany podczas fermentacji stanowi bogactwo witamin i minerałów, toteż sprawdza się przy leczeniu kaca.