Kuchnia O jedzeniu

Szkodliwość jedzenia typu fast-food

Jedzenie typu „fast-food” na dobre zagościło w menu Polaków, którzy wiedzą wprawdzie, że nie jest ono zbyt zdrowe, ale i tak się tym nie przejmują.

Jedzenie typu „fast-food” na dobre zagościło w menu Polaków, którzy wiedzą wprawdzie, że nie jest ono zbyt zdrowe, ale i tak się tym nie przejmują.

Czym jest fast-food?

Mianem fast-food określa się szybko przyrządzane jedzenie, które można albo zjeść na miejscu w lokalu, albo można zamówić na wynos i zabrać do domu lub zjeść po drodze. Takie posiłki kupuje się w budkach bądź częściowo samoobsługowych barach szybkiej obsługi. Fast-food występuje w postaci gotowych, czasami zapakowanych porcji. Tego typu jedzenie wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, ale już zdążyło zrobić furorę na całym świecie.

Skład fast-fooda

Fast-food to prawie każde danie, które jest już w dużym stopniu wcześniej przygotowane i aby je przyrządzić, to nie pozostaje wiele pracy. Typowymi fast-foodami są hamburgery, kebaby, frytki, zapiekanki czy pizze. Np. hamburger składa się z wołowego kotleta, bułki i dodatków – sałaty, cebuli, ogórków, papryki oraz sosów (od łagodnego, poprzez czosnkowy, aż do pikantnego).

Niezdrowy fast-food

Nic się takiego nie stanie, jeśli od czasu do czasu ktoś zje hamburgera czy kebaba. Jednak jedzenie ich każdego dnia może poważnie zaszkodzić. Dietetycy alarmują przed codziennym spożywaniem takiego jedzenia, bowiem zawiera ono bardzo dużo soli i białka, a z drugiej strony ma zbyt mało błonnika, minerałów i witamin.

Podawane napoje są zazwyczaj zbyt słodkie i powodują próchnicę zębów. Badania pokazują, iż regularne spożywanie takich produktów prowadzi do chorób cywilizacyjnych (m.in. do otyłości, chorób nowotworowych, miażdżycy, chorób serca itp.).

Trawienie jedzenia typu fast-food

To bezwartościowe jedzenie przynosi organizmowi wiele szkód i jest przyczyną wielu problemów trawiennych. W tym jedzeniu znajdują się duże ilości ciężkich do przetworzenia substancji, które bardzo długo pozostają w żołądku.

Zjadanie tłustych i pikantnych potraw prowadzi do niestrawności, która może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Innym problemem wielbicieli przetworzonego jedzenia są wzdęcia. Wzdęcia są skutkiem spożywania w nadmiarze bezwartościowego jedzenia i popijania go bardzo słodkimi napojami.

Negatywne skutki spożywania produktów typu fast-food

Wszystko, co w nadmiarze, szkodzi, także i fast-foody. Pojawiają się

  • bardzo zwiększone ryzyko nadwagi i otyłości,
  • powolne odkładanie się cholesterolu,
  • zaburzenia trawienia,
  • niestrawność i/lub wzdęcia,

W efekcie pojawiają się problemy zdrowotne:

  • miażdżyca, choroby serca, zawały, udary,
  • nadciśnienie wywołane nadmiarem soli,
  • cukrzyca i problemy z tolerancją węglowodanów,
  • problemy z wątrobą spowodowane zbyt dużą ilością tłuszczu,
  • trądzik i inne zmiany skórne,
  • senność, zmęczenie, depresja,
  • ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych (z powodu smażenia produktów w starym tłuszczu).

Jak widać, negatywnych skutków jest bardzo wiele. Czy warto ryzykować swoim zdrowiem dla paru kęsów? Na to pytanie każdy musi sobie odpowiedzieć sam i sam zdecydować.

Sabina Sosnowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *