Świąteczna tradycja odnosi się do dań i ich składników, z których przygotowujemy pyszności. Symbolika wigilijnych potraw ma duże znaczenie, więc warto poznać jej istotę.
Wigilijne tradycje
Każdy region ma swoje świąteczne tradycje i charakterystyczne potrawy. W niektórych miejscach podaje się smażone pierogi ze specjalnym nadzienie. W innej części kraju jedną z potraw jest zupa grzybowa. Wszystko zależy od obyczajów, które wciąż są kultywowane w wielu rodzinach. Wigilia to magiczny dzień. Wtedy wszystko staje się wyjątkowe i takie też są potrawy, które przygotowujemy na świąteczny stół.
12 wigilijnych potraw
Nie bez powodu, wedle świątecznej tradycji, na stole powinno znaleźć się 12 potraw. Ta liczba oznacza dwunastu apostołów oraz dwanaście miesięcy roku. Dawniej wyglądało to trochę inaczej. Wierzono bowiem, że to nieparzysta liczba dań zapewni urodzaj i dostatek na nadchodzący rok, dlatego na stołach było dziewięć lub 11 potraw. Obecnie nie w każdy domu przygotowuje się aż dwanaście potraw. Ważne jest jednak to, aby znalazły się na nim płody ziemi, bo to właśnie one mają symboliczne znaczenie.
Ryby
Wigilijna wieczerza składa się z dań bezmięsnych, więc królują na niej ryby. To pierwotny symbol chrześcijaństwa. W ludowej symbolice oznacza płodność i nowe życie. Zjedzenie podczas wigilii ryby, ma zapewnić zdrowie i dostatek. Najbardziej popularną ryba jest karp i śledzie. Karpo bowiem, ma być gwarancją siły i obfitości. Jednak coraz częściej, na wigilijnych stołach pojawiają się takie gatunki jak łosoś, szczupak czy pstrąg.
Mak i ziarna zbóż
Mak oznacza płodność. Przynajmniej jedna potrawa wigilijnej wieczerzy powinna zawierać ten składnik, który ma zapewniać bogactwo i potomków. Ziarna zbóż zaś, są symbolem nieśmiertelności i dostatku. Znajdziemy je w kutii. Mak dodawany jest do makówek czy makowca.
Grzyby
Grzyby to także jeden ze składników świątecznych potraw. Dodawane są do uszek, pierogów, kapusty z grochem i grzybami, barszczu czy też zupy grzybowej. Podczas wigilii miały dać szczęście. W niektórych kulturach wierzono, że grzyby umożliwiają kontakt ze zmarłymi duszami.
Kapusta
Kapusta miała odrodzić życie, które budzi się na wiosnę. Stare wierzenia mówią o ochronie przed złem, witalności i siły. Kapustę dodaje się do pierogów oraz kapusty z grzybami i grochem.
Orzechy
Orzechy to dodatek wypieków i świątecznych dań takich jak kutia czy makówki. Orzechy od wieków oznaczają pieniądze i płodność. Włoskie były symbolem mądrości, laskowe płodności, cierpliwości i pojednania zaś migdały oznaczały nadzieję i nowe życie.
Suszone owoce
Suszone owoce dodawano do kompotu oraz słodkich wypieków. Miały zagwarantować płodność i witalność. Na choince wieszano jabłka, jako symbol długowieczności, miłości, zgody i zdrowia. Gruszki także zapewniały długie życie. Kompot z dodatkiem śliwek symbolizował szczęście i pomyślność.
Katarzyna Antos