Piernik długodojrzewający
Składniki:
0,7 kg naturalnego miodu
1 szklanka cukru
1,5 kg mąki pszennej
400 g smalcu lub masła
4 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
4 jajka
1/2 szklanka mleka
łyżeczka soli
4 opakowania przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Smalec wraz z cukrem i miodem podgrzewamy aż do uzyskania płynnej konsystencji. Podgrzewamy mleko, dodajemy do niego resztę składników i wystudzoną mieszankę cukru, miodu i smalcu. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą drewnianej łyżki. Odkładamy w chłodne miejsce na około miesiąc. Przygotowane ciasto wałkujemy i przekładamy do blaszki. Pieczemy przez 20 minut, w 170 stopniach. Po 3 dniach możemy przełożyć je kremem budyniowym lub ulubionymi powidłami.
Tradycyjny piernik z bakaliami
Składniki:
500 g miodu
2 szklanki cukru
1 kostka masła
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki skórki pomarańczowej
4 posiekane figi i daktyle
3 łyżki posiekanych migdałów
Przygotowanie:
W rondelku roztapiamy cukier, miód i masło. Odkładamy do wystudzenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki suche a na końcu bakalie. Całość mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w chłodne miejsce. Wsadzając je do lodówki, umieśćmy je na najniższej półce. Okres dojrzewania piernika powinien wynosić 2-3 tygodnie. Przygotowane ciasto pieczemy 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowy piernik możemy polać roztopioną czekoladą i posypać posiekanymi migdałami.
Katarzyna Antos