Kuchnia Najnowsze O jedzeniu Święta 2017

Sprawdzone przepisy na piernik długodojrzewający

długodojrzewający piernik

Piernik jest dla wielu osób obowiązkowym ciastem na świątecznym stole. Poznaj sprawdzone przepisy na piernik długodojrzewający.

Piernikowy aromat

Ciemnobrązowe ciasto o charakterystycznej twardości jest bardzo znane. Tradycyjny piernik to połączenie mąki, cukru, miodu i niezbędnych przypraw, o niesamowitym aromacie. Cynamon, kardamon, anyż, goździki czy imbir to jedne z podstawowych przypraw do piernika. Tradycyjne pierniki świąteczne powinno się przygotować nawet miesiąc przed Wigilią. Wtedy ich smak będzie zachwycający.

Sprawdzone przepisy na piernik długodojrzewający

Pyszny piernik robiony jest w różnej formie.Czy to w dużej, prostokątnej blaszce czy w postaci pierniczków w różnych kształtach – wszystkie smakują wyśmienicie, jeśli są odpowiednio przygotowane. Nasze sprawdzone przepisy na piernik długodojrzewający, ułatwią samodzielne przygotowanie świątecznego wypieku.

Piernik staropolski

Składniki:
500 g naturalnego miodu
1,5 szklanki cukru
1 kg mąki pszennej
250 g masła
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
2 opakowania torebki przyprawy do piernika

Przygotowanie:
Miód z cukrem i masłem podgrzewamy w rondelku aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Do wystudzonej masy dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do miseczki, przykrywamy ściereczką i odkładamy w chłodne miejsce na okres 5-6 tygodni. PO czasie leżakowania rozwałkowujemy ciasto i dzielimy na trzy części. Każda z części powinna mieć około 0,5 cm grubości. Ciasto pieczemy około 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Upieczone blaty piernikowe przekładamy podgrzanymi powidłami. Idealne będą śliwkowe, najlepiej domowej roboty. Wierzch ciasta możemy polać polewą czekoladową.

Piernik długodojrzewający

Składniki:
0,7 kg naturalnego miodu
1 szklanka cukru
1,5 kg mąki pszennej
400 g smalcu lub masła
4 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
4 jajka
1/2 szklanka mleka
łyżeczka soli
4 opakowania przyprawy do piernika

Przygotowanie:
Smalec wraz z cukrem i miodem podgrzewamy aż do uzyskania płynnej konsystencji. Podgrzewamy mleko, dodajemy do niego resztę składników i wystudzoną mieszankę cukru, miodu i smalcu. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą drewnianej łyżki. Odkładamy w chłodne miejsce na około miesiąc. Przygotowane ciasto wałkujemy i przekładamy do blaszki. Pieczemy przez 20 minut, w 170 stopniach. Po 3 dniach możemy przełożyć je kremem budyniowym lub ulubionymi powidłami.

Tradycyjny piernik z bakaliami

pierniczki

Składniki:
500 g miodu
2 szklanki cukru
1 kostka masła
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki skórki pomarańczowej
4 posiekane figi i daktyle
3 łyżki posiekanych migdałów

Przygotowanie:
W rondelku roztapiamy cukier, miód i masło. Odkładamy do wystudzenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki suche a na końcu bakalie. Całość mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w chłodne miejsce. Wsadzając je do lodówki, umieśćmy je na najniższej półce. Okres dojrzewania piernika powinien wynosić 2-3 tygodnie. Przygotowane ciasto pieczemy 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowy piernik możemy polać roztopioną czekoladą i posypać posiekanymi migdałami.

Katarzyna Antos

Komentarze (4)

Mindi

3 lata temu

Planowałam upiec ten piernik dojrzewający przez wiele lat i dopiero w tym roku mi się udało go zrobić. Wygląda i pachnie pięknie, leżakuje w chłodzie i będę go piekła tydzień przed świętami. Zamierzam upiec z tego piernikowego ciasta zarówno piernik przełożony powidłami śliwkowymi jak i pierniczki. A przed samymi świętami będę miała więcej czasu bo jedno ciasto będzie już przygotowane 🙂

Emilly27k

5 lat temu

Lubię dobre ciasta piernikowe. Odpowiednikiem piernika jest ciasto czeskie. Smakuje wybornie.

eve

5 lat temu

zgadzam sie piernik na swieta musi byc ,fajne przepisy

pati25

5 lat temu

Piernik to obowiązkowe ciasto na święta Bożego Narodzenia.Pieczemy pierniczki.Te podane przepisy są smakowite.

Zostaw komentarz