Makaron razowy z pieczoną dynią
Składniki:
200 g razowego makaronu
400 g obranej dyni w kostce
5 orzechów włoskich
1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu
6 łyżek tartego sera typu parmezan
2 ząbki czosnku
sól morska
czarny pieprz
listki rozmarynu lub szałwii
Przygotowanie:
Do żaroodpornego naczynia wkładamy dynię, którą doprawiamy solą oraz kolorowym pieprzem. Dodajemy posiekany czosnek, rozmaryn, posiekane orzechy i odrobinę oliwy. Mieszamy i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach. W tym czasie gotujemy makaron. Odcedzony makaron dodajemy do dyni. Posypujemy makaron zmielonym pieprzem i tartym serem.
Zapiekanka makaronowa z dynią i jajkiem
Składniki:
1/2 kg dyni
100 g makaronu penne
3-4 jajka
2 łyżki szczypiorku
mała papryczka chilli/ chilli w proszku
ostra papryka mielona
1 łyżka masła
przyprawa curry
przyprawa do zup w płynie
sól, pieprz
Przygotowanie:
Dynię oczyszczamy, kroimy w grubsze plastry i pieczemy przez ok. 30 minut, na blasze w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie gotujemy makaron na pół twardo. Upieczoną dynię kroimy w kostkę i umieszczamy wraz z makaronem w naczyniu. Dodajemy szczypiorek, chilli i doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami. Masę nakładamy do małych foremek ceramicznych, wysmarowanych wcześniej masłem. Na wierzch każdej wbijamy jajko i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Katarzyna Antos