Kuchnia Najnowsze O jedzeniu

Sprawdzone przepisy na makaron z dynią

przepisy-na-makaron-z-dynia

Dynia jest niedoceniana w polskiej kuchni. Postanowiliśmy to zmienić, dlatego przedstawiamy sprawdzone przepisy na makaron z dynią.

Królowa dynia

Dynia pochodzi z rodziny dyniowatych. Warzywo to zwykle ma przepiękny, pomarańczowy kolor, który ubarwia potrawy i stanowi doskonały element dekoracyjny. Królowa dynia skrywa zdrowe pestki oraz miąższ, który komponuje się z wieloma przyprawami. Nasze sprawdzone przepisy na makaron z dynią pomogą wyczarować wyśmienite dania, idealne na jesienny czas.

Spaghetti z dynią

Składniki:
300 g dyni
3 cebulki szalotki
5 łyżek masła
150 g makaronu spaghetti
80 ml śmietany 18%
1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
natka pietruszki
5 łyżek tartego sera typu parmezan
sól
Przygotowanie:
Dynię oczyszczamy z pestek i kroimy miąższ w kostkę. Na patelni rozgrzewamy połowę masła i szklimy pokrojoną w kostkę szalotkę. Następnie dodajemy resztę masła i dynię. Doprawiamy do smaku solą i gałką, dusząc pod przykryciem ok. 30 minut. Gotujemy makaron spaghetti i odcedzamy. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z posiekaną natką pietruszki i 2 łyżkami parmezanu. Mieszamy wszystko i dodajemy sos do dyni z cebulką. Trzymamy sos na ogniu, aż do jego zagotowania. Do przygotowanego sosu dodajemy makaron i całość mieszamy. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem.

Makaron razowy z pieczoną dynią

Składniki:
200 g razowego makaronu
400 g obranej dyni w kostce
5 orzechów włoskich
1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu
6 łyżek tartego sera typu parmezan
2 ząbki czosnku
sól morska
czarny pieprz
listki rozmarynu lub szałwii
Przygotowanie:
Do żaroodpornego naczynia wkładamy dynię, którą doprawiamy solą oraz kolorowym pieprzem. Dodajemy posiekany czosnek, rozmaryn, posiekane orzechy i odrobinę oliwy. Mieszamy i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach. W tym czasie gotujemy makaron. Odcedzony makaron dodajemy do dyni. Posypujemy makaron  zmielonym pieprzem i tartym serem.

Zapiekanka makaronowa z dynią i jajkiem

dynia

Składniki:
1/2 kg dyni
100 g makaronu penne
3-4 jajka
2 łyżki szczypiorku
mała papryczka chilli/ chilli w proszku
ostra papryka mielona
1 łyżka masła
przyprawa curry
przyprawa do zup w płynie
sól, pieprz
Przygotowanie:
Dynię oczyszczamy, kroimy w grubsze plastry i pieczemy przez ok. 30 minut, na blasze w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie gotujemy makaron na pół twardo. Upieczoną dynię kroimy w kostkę i umieszczamy wraz z makaronem w naczyniu. Dodajemy szczypiorek, chilli i doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami. Masę nakładamy do małych foremek ceramicznych, wysmarowanych wcześniej masłem. Na wierzch każdej wbijamy jajko i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.

Katarzyna Antos

Komentarze (2)

pati25

3 lata temu

Jeszcze nie jadłam makaronu z dynią..Przepisy są smakowite

eve

3 lata temu

zrobie taki makaron z dynia bo bardzo lubie to warzywo

Zostaw komentarz