dania z lawendą

Lawenda urzeka swoim kolorem i aromatem, dlatego doskonale nadaje się do kulinarnych eksperymentów. Nasze sprawdzone przepisy na dania z lawendą wprowadzą nas w klimat prawdziwej Prowansji.

Dania z lawendą

Dania z lawendą to propozycja dla tych, którzy nie boją się eksperymentować w kuchni. Lawenda jest znana jako składnik kosmetyków, ale równie dobrze sprawdza się jako dodatek do różnych dań. Nadaje im niepowtarzalnego aromatu i podkręca ich wyjątkowy smak.

Lawendowe muffiny

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 115 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki suszonej lawendy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem i lawendą. Dodajemy jajka, mąkę, proszek oraz mleko. Całość mieszamy na gładką masę. Umieszczamy ja w papilotkach i pieczemy muffiny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 20 minut. Gotowe muffiny możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Omlet ze śliwkami i lawendą

Składniki:

  • 200 g śliwek węgierek
  • 3 jajka
  • 1 łyżka miodu akacjowego
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 1,5 łyżki cukru z wanilią
  • kardamon
  • masło
  • szczypta soli
  • suszone kwiaty lawendy

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię dodajemy miód i smażymy węgierki. Dodajemy do nich kardamon. Wystarczą 2 ziarenka. Patelnię smarujemy masłem. Jajka wraz z mąką, cukrem, solą i mlekiem blendujemy na gładką masę. Wylewamy ją na patelnię i wsadzamy do piekarnika. Wyciągamy omlet, gdy urośnie i się zarumieni. Na wierzch wykładamy śliwki z powstałym sosem i kwiaty lawendy.

Bułeczki maślane z lawendą

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 30g drożdży
  • 250 ml słodkiej śmietany
  • 60 g cukru
  • 50 g oleju z lawendą
  • 3 żółtka
  • skórka starta z cytryny
  • szczypta soli
  • kwiaty lawendy

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, W osobnym naczyniu przygotowujmy rozczyn drożdżowy, z drożdży, 2 łyżeczek cukry, połowy śmietanki i odrobiny mąki. Żółtka ucieramy z cukrem. Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, masę z żółtek i cukru, śmietankę, skórkę z cytryny oraz sól. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając olej. Gotową masę odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie na stolnicy dzielimy ciasto na 20 porcji i z każdej z nich formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Bułeczki smarujemy wodą i posypujemy kwiatami lawendy. Pieczemy jew 180 stopniach, przez ok. 20 minut.

Racuchy serowe z lawendą

Składniki:

  • 100 g sera typu ricotta
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mąki
  • szczypta soli
  • olej
  • lawenda
  • miód lawendowy

Przygotowanie:

z lawendąRicottę mieszamy z jogurtem, jajkiem i pozostałymi składnikami, oprócz miodu i oleju. Na rozgrzanej patelni smażymy racuchy, na złoty kolor z obu stron. Ciepłe racuchy polewamy miodem. Możemy posypać je dodatkowo malinami i kwiatami lawendy.

Katarzyna Antos