Lawenda urzeka swoim kolorem i aromatem, dlatego doskonale nadaje się do kulinarnych eksperymentów. Nasze sprawdzone przepisy na dania z lawendą wprowadzą nas w klimat prawdziwej Prowansji.
Dania z lawendą
Dania z lawendą to propozycja dla tych, którzy nie boją się eksperymentować w kuchni. Lawenda jest znana jako składnik kosmetyków, ale równie dobrze sprawdza się jako dodatek do różnych dań. Nadaje im niepowtarzalnego aromatu i podkręca ich wyjątkowy smak.
Lawendowe muffiny
Składniki:
- 150 g mąki
- 115 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki suszonej lawendy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem i lawendą. Dodajemy jajka, mąkę, proszek oraz mleko. Całość mieszamy na gładką masę. Umieszczamy ja w papilotkach i pieczemy muffiny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 20 minut. Gotowe muffiny możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Omlet ze śliwkami i lawendą
Składniki:
- 200 g śliwek węgierek
- 3 jajka
- 1 łyżka miodu akacjowego
- 1,5 łyżki mąki
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
- 1,5 łyżki cukru z wanilią
- kardamon
- masło
- szczypta soli
- suszone kwiaty lawendy
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię dodajemy miód i smażymy węgierki. Dodajemy do nich kardamon. Wystarczą 2 ziarenka. Patelnię smarujemy masłem. Jajka wraz z mąką, cukrem, solą i mlekiem blendujemy na gładką masę. Wylewamy ją na patelnię i wsadzamy do piekarnika. Wyciągamy omlet, gdy urośnie i się zarumieni. Na wierzch wykładamy śliwki z powstałym sosem i kwiaty lawendy.
Bułeczki maślane z lawendą
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 30g drożdży
- 250 ml słodkiej śmietany
- 60 g cukru
- 50 g oleju z lawendą
- 3 żółtka
- skórka starta z cytryny
- szczypta soli
- kwiaty lawendy
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, W osobnym naczyniu przygotowujmy rozczyn drożdżowy, z drożdży, 2 łyżeczek cukry, połowy śmietanki i odrobiny mąki. Żółtka ucieramy z cukrem. Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, masę z żółtek i cukru, śmietankę, skórkę z cytryny oraz sól. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając olej. Gotową masę odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie na stolnicy dzielimy ciasto na 20 porcji i z każdej z nich formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Bułeczki smarujemy wodą i posypujemy kwiatami lawendy. Pieczemy jew 180 stopniach, przez ok. 20 minut.
Racuchy serowe z lawendą
Składniki:
- 100 g sera typu ricotta
- 120 g jogurtu naturalnego
- 5 łyżek mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g mąki
- szczypta soli
- olej
- lawenda
- miód lawendowy
Przygotowanie:
Ricottę mieszamy z jogurtem, jajkiem i pozostałymi składnikami, oprócz miodu i oleju. Na rozgrzanej patelni smażymy racuchy, na złoty kolor z obu stron. Ciepłe racuchy polewamy miodem. Możemy posypać je dodatkowo malinami i kwiatami lawendy.
Katarzyna Antos