sosy do potraw z grilla

Pyszne mięsa czy warzywa z grilla najlepiej smakują z dodatkiem sosów. Domowe sosy do potraw z grilla wzbogacą nasze dania, zachwycając bliskich i gości.

Sosy idealne na grilla

Dania z grilla same w sobie są smaczne, o ile odpowiednio je przyprawimy i przygotujemy. Jednak z dodatkiem sosów, ich smak staje się bardziej wyrazisty. Domowe sosy z łatwością przygotujemy w naszej kuchni czy w plenerze. Wystarczy klika składników i aromatyczny sos mamy gotowy. Po co więc kupować gotowe sosy, skoro sami możemy przygotować zdrowy dodatek do ulubionych mięs czy warzyw.

Sos Aioli

Składniki:

  • 10 ząbków czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 2 żółtka
  • 250 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pieprz

Przygotowanie:

Czosnek obieramy, rozgniatamy razem z solą i ubijamy z żółtkami. Podczas ubijania dodajemy oliwę. Na koniec dodajemy sok z cytryny i doprawiamy całość pieprzem. Gotowy sos jest najlepszy na drugi dzień. Najlepiej pasuje do warzyw oraz mięs z grilla.

Sos czosnkowy

Składniki:

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek dodajemy do jogurtu naturalnego. Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Im więcej dodamy czosnku, tym sos będzie ostrzejszy. W alternatywie do ząbków czosnku możemy dodać jego odpowiednik w proszku. Sos czosnkowy idealnie komponuje się z wszelkimi potrawami mięsnymi, warzywami czy grillowanymi grzankami.

Sos barbecue

Składniki:

  • 500 g pomidorów
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki chili

Przygotowanie:

Pomidory obieramy ze skórki i blendujemy. Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy. Do warzyw dodajemy pomidory, sos sojowy i ocet. Dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, aż sos zgęstnieje. Możemy doprawić sos odrobiną chili w proszku. Sos barbecue nadaje się do wszelkich wytrawnych potraw z grilla.

Tzatziki

Składniki:

  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 1 zielony ogórek
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

sos aioliOgórek obieramy i ścieramy na tarce. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Łączymy składniki z jogurtem greckim i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Sos tzatziki podajemy z kiełbaskami, karkówką, rybami czy innymi przysmakami z grilla.

Katarzyna Antos