Polacy wręcz uwielbiają kiedy kluseczki, mięsko i sałatka dosłownie „pływają” na talerzu. Czy istnieje jakaś smaczna alternatywa dla ciężkich, ale jakże lubianych przez nas sosów?

Powszechnie spotkać się możemy z opinią, że sosy są bardzo niezdrowym dodatkiem do posiłków i należy unikać ich jak ognia. Lecz czy na pewni jest to prawdą?
h2. Czy sosy są niezdrowe?

Generalnie rzecz ujmując – niezdrowe są sosy, w których znajduje się dużo tłuszczu, soli, mąki wykorzystywanej jako zagęszczacz oraz wiele konserwantów. Należą więc do nich popularne sosy kuchni polskiej, które przygotowujemy samodzielnie w domu oraz te w proszku, które kupić możemy w supermarketach. W wyniku, ich regularnego spożywania niepotrzebnie podwyższamy ryzyko zachorowania na miażdżycę, cukrzycę czy też nadciśnienie tętnicze krwi i otyłość.

Zdrowy sos – czy to możliwe?

Stworzenie pysznego, lekkiego oraz zdrowego sosu jest jak najbardziej możliwe! Wiemy już jakich składników powinniśmy unikać. Popuśćmy więc wodze fantazji i poeksperymentujmy w kuchni.

Sos do mięsa: jeśli upiekliśmy kurczaka w prodiżu, wykorzystajmy wytopiony tłuszcz. Nie zagęszczajmy go jednak jak zwykle mąką, lecz dodajmy odrobinę wody, soku z cytryny, cynamonu, curry i rozmarynu. Całość podgrzejmy w rondelku i polejmy danie pysznym sosem o orientalnej, indyjskiej nucie.

Sos do sałatki: najprostszą metodą jest wymieszanie 2 łyżek zdrowego oleju np. z pestek winogron z 3 łyżkami wody oraz doprawienie bazylią, oregano, papryka i pieprzem. Wykorzystać można też inne przyprawy oraz ocet balsamiczny, ryżowy itp.

Mizeria: zamiast gęstej i tłustej śmietany, wykorzystajmy lekki jogurt sojowy z dodatkiem startego czosnku i pieprzu ziołowego.

Inne pomysły

Jedno jest pewnie – ile głów, tyle pomysłów. Możemy dowolnie wykorzystywać owoce, warzywa i przyprawy w tworzeniu własnych, unikalnych receptur. Pamiętajmy jednak żeby unikać tłuszczu, lub jeśli to konieczne – rozcieńczać go wodą.

Warto również mieszać smaki. To co pozornie do siebie nie pasuje, może okazać się doskonałą mieszanką, która oczaruje nasze podniebienia.

Natalia Herzog