Kuchnia O jedzeniu

Smaczna i zdrowa pietruszka

Pietruszka jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych warzyw w naszym kraju. Warto zadać sobie pytanie, jakie właściwości posiada pietruszka? Czy warto ją często jeść i czy przynosi to korzyści dla zdrowia?

Pietruszka jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych warzyw w naszym kraju. Warto zadać sobie pytanie, jakie właściwości posiada pietruszka? Czy warto ją często jeść i czy przynosi to korzyści dla zdrowia?

Kilka słów o pietruszce

Pietruszka to bardzo popularne zioło, stosowane w kuchni od stuleci. Należy do rodziny roślin selerowatych dwuletnich i występuje w kilku odmianach, spośród których najczęściej uprawia się pietruszkę naciową i korzeniową*. Przeważnie służy jako dodatek do potraw. Bardzo rzadko stosuje się ją samodzielnie, np. do przygotowywania naparów. Pietruszka składa się z liści (naci), korzenia i owoców (nasion), które wyrastają w drugim roku wegetacji rośliny.

Co “siedzi” w pietruszce?

  • witaminy: C (nawet 300 mg na 100 g natki!) A, B1, B2, B6, P i kwas foliowy
  • składniki mineralne: potas, wapń, magnez, mangan, miedź, fosfor i żelazo
  • olejki eteryczne: apiol, mirystycynę, terpeny
  • flawonoidy i kumaryny

Pietruszka przy menopauzie

Panie w okresie menopauzy, zwłaszcza z dolegliwościami skąpomoczu lub przewlekłym zapaleniem pęcherza, powinny zwrócić szczególną uwagę na pietruszkę i częściej dodawać ją do potraw. Roślina jest znana przede wszystkim ze swojego działania moczopędnego i regulującego działanie układu moczowego.

Jak działa pietruszka?

Pietruszka ma działanie moczopędne i wiatropędne. Pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, dzięki czemu ułatwia trawienie. Jest zalecana do stosowania przy łagodnych postaciach choroby nerek (zwłaszcza kamicy nerkowej), układu moczowego i przy zaburzeniach trawienia (wzdęcia, ból brzucha).

W medycynie ludowej używano pietruszki do regulacji menstruacji i naturalnego wywoływania krwawień, gdyż olejki eteryczne (apiol, mirystycyna) mają właściwości pobudzające macicę. Należy jednak zachować ostrożność i lepiej skonsultować taką terapię z lekarzem.

Pietruszka nie dla wszystkich

Kobiety nie powinny jej nadużywać, a zupełnie zrezygnować z jej spożywania muszą panie ciężarne. Wszystko ze względu na zawartość toksycznych składników – mirystycyny oraz apiolu, który ma właściwości poronne.

Największe ich stężenie znajduje się w nasionach pietruszki. Długotrwałe picie wywarów z pietruszki może powodować skurcze macicy, bóle, wzmożone miesiączkowania a nawet wywołać niekontrolowane krwawienia. Uważać powinny również osoby z wrzodami żołądka i dwunastnicy oraz z ostrymi chorobami nerek.

Komentarze

sirena46

5 lat temu

W życiu nie przypuszczałam, że pietruszka zawiera mirystycynę oraz apiol , który ma właściwości poronne. Poza tym pietruszka jest jednak zdrowa więc warto ja jeść 🙂

Zostaw komentarz