Pietruszka jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych warzyw w naszym kraju. Warto zadać sobie pytanie, jakie właściwości posiada pietruszka? Czy warto ją często jeść i czy przynosi to korzyści dla zdrowia?
Kilka słów o pietruszce
Pietruszka to bardzo popularne zioło, stosowane w kuchni od stuleci. Należy do rodziny roślin selerowatych dwuletnich i występuje w kilku odmianach, spośród których najczęściej uprawia się pietruszkę naciową i korzeniową*. Przeważnie służy jako dodatek do potraw. Bardzo rzadko stosuje się ją samodzielnie, np. do przygotowywania naparów. Pietruszka składa się z liści (naci), korzenia i owoców (nasion), które wyrastają w drugim roku wegetacji rośliny.
Co “siedzi” w pietruszce?
- witaminy: C (nawet 300 mg na 100 g natki!) A, B1, B2, B6, P i kwas foliowy
- składniki mineralne: potas, wapń, magnez, mangan, miedź, fosfor i żelazo
- olejki eteryczne: apiol, mirystycynę, terpeny
- flawonoidy i kumaryny
Pietruszka przy menopauzie
Panie w okresie menopauzy, zwłaszcza z dolegliwościami skąpomoczu lub przewlekłym zapaleniem pęcherza, powinny zwrócić szczególną uwagę na pietruszkę i częściej dodawać ją do potraw. Roślina jest znana przede wszystkim ze swojego działania moczopędnego i regulującego działanie układu moczowego.