Kuchnia Zdrowa dieta

Słodycze dla dbających o linię

Która z nas nie lubi słodyczy? Od czasu do czasu pozwalamy sobie na małe odstępstwa od diety. Półki w sklepach aż się uginają pod ciężarem słodkich batoników, bułeczek i ciastek.

Która z nas nie lubi słodyczy? Od czasu do czasu pozwalamy sobie na małe odstępstwa od diety. Półki w sklepach aż się uginają pod ciężarem słodkich batoników, bułeczek i ciastek.

Dlatego też podczas każdej wizyty w tym przybytku zdarza nam się wkładać do koszyka coś na „ząb”. Czy ma to jednak sens? Kupowanie na „zapas” sprawia, że zakupiony produkt będzie tak naprawdę zjedzony od razu, nawet jeśli nie mamy na niego ochoty. Tak działają mechanizmy ludzkiej psychiki, o czym doskonale wiedza producenci i właściciele sklepów umieszczając słodycze przy kasach. Może zamiast wydawać pieniądze na tuczące i niezdrowe produkty, lepiej przyrządzić coś samczego samemu?

Za równowartość kilki batoników możemy upiec całą blachę zdrowego i pożywnego ciasta! Jest to więc nie tylko oszczędność pieniędzy, ale również troska o nasz organizm.

Czy słodko może znaczyć zdrowo?

W różnego rodzaju kawiarniach i cukierniach możemy spotkać się z tzw. wypiekami bezglutenowymi. Zamiast zwykłej mąki pszennej wykorzystuje się o wiele zdrowszą mąkę gryczaną, ryżową lub kukurydzianą. Nadają one wypiekom przepiękny i oryginalny aromat oraz kolor!

Zamienniki cukru

O tym, że spożywanie cukru w nadmiarze jest bardzo szkodliwe wie chyba każdy. Dlatego warto zastąpić zwykły biały cukier miodem lub stewią. W szczególności ta ostatnia jest coraz częściej polecana nam prze dietetyków.

Biszkopty na bazie warzyw

Doskonałym pomysłem na przygotowanie zdrowego ciasta jest upieczenie biszkoptu na bazie warzyw takich jak marchewka, cukinia czy szpinak. Wprawią one w zachwyt niejedną osobę oraz wzbudzą zdziwienie: „Jak to? Warzywa w cieście?!” Z pewnością jednak tego typu wypieki podbiją serca wszystkich tych, którzy ich spróbują. W Internecie znaleźć możemy całą masę takich wyjątkowych przepisów pełnych nietypowych połączeń.

Zawitaj do kawiarni

Jeśli jednak masz wrażenie, że do pieczenia posiadasz dwie lewe ręce a jakiekolwiek próby przygotowania ciasta kończyły się kuchennym Armagedonem – poszukaj cukierni specjalizującej się w przygotowaniu zdrowych słodyczy. Na chwilę obecną praktycznie każda cukiernia ma w swojej ofercie chociaż jeden taki produkt. Możesz również wybrać się z rodziną i przyjaciółmi do restauracji lub kawiarni. Wiele z niech posiada w swoim menu tego typu słodycze.

Przyjemne popołudnie spędzone przy aromatycznej kawie oraz cieście wcale nie oznacza, że kilogramów będzie przybywać. Warto jednak pamiętać, aby we wszystkim zachować umiar.

Natalia Herzog

Komentarze

eve

9 lat temu

slyszalam w tv wypowiadal sie znany profesor ze produkty bezglutenowe sa bardzo szkodliwe a tak na prawde na alergie na gluten cierpi 1 % populacji na swiecie ,co nie znaczy ze ciasteczka z maki gryczanej moga byc pyszne

Zostaw komentarz