ciasta na walentynki

Walentynki to święto zakochanych obchodzone 14 lutego. Jest ono doskonałą okazją do przygotowania romantycznych przysmaków dla swojej drugiej połówki. Oto kilka słodkich przepisów na Walentynki, których musicie spróbować w tym roku.

Czekoladowa rolada z wiśniami

Pierwszy przepis na Walentynkowe słodkości to rolada czekoladowa z wiśniami.

Składniki, jakich będziemy potrzebować do przygotowania biszkoptu na roladę to:

  • 3 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego.

Masę dekoracyjną przygotujemy z:

  • 90 g mąki,
  • 90 g masła,
  • 90 g cukru pudru,
  • 2 łyżek kakao,
  • 1 białka.

Składniki na krem czekoladowy to natomiast:

  • 250 g śmietany kremówki 36%,
  • 180 g gorzkiej czekolady,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • 1 szklanka wiśni,
  • 3 łyżki cukru.

Masło ubijamy z cukrem pudrem; dodajemy mąkę, białko oraz kakao, napełniamy szprycę i na papierze do pieczenia rysujemy małe serduszka. Chowamy do lodówki na kilkanaście minut.

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy mąkę, żółtka, wodę oraz cukier wanilinowy. Wykładamy ostrożnie na wzorek do formy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 17 minut.

Gorącą roladę przekładamy na ściereczkę, ostrożnie ściągamy papier, przekładamy, zwijamy i odstawiamy do wystudzenia.

Wiśnie wrzucamy do garnka, dodajemy cukier oraz wodę i podgrzewamy do zmięknięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem, czekoladę topimy w kąpieli wodnej, łączymy ze sobą i szybko miksujemy.

Roladę nasączamy sokiem z gotowania wiśni. Nakładamy krem, a następnie owoce. Rolujemy, wkładamy do lodówki na kilkanaście minut, a następnie kroimy w plastry.

Inne walentynkowe przepisy znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/okazje/walentynki

Malinowa napoleonka

Drugi z przepisów na Walentynkowy deser to napoleonka z dodatkiem malin. Do jej zrobienia potrzebne nam będą:

  • 380 g ciasta francuskiego,
  • Cukier puder do posypania.

Masę budyniową przygotujemy z:

  • 3 szklanek mleka,
  • 2 budyniów śmietankowych,
  • 1 szklanki malin,
  • 150 g masła
  • 1,2 szklanki cukru pudru.

Do masy kremowej potrzebować będziemy natomiast:

  • 350 g śmietany kremówki,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczek żelatyny.

Ciasto francuskie dzielimy na pół i nakłuwamy je widelcem. Blaty kładziemy na papierze do pieczenia i wstawiamy na około 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Po upływie około 10 minut otwieramy go i dziurawimy wszystkie powstałe napuchnięcia. Czynność powtarzamy ponownie za 5 minut.

Kolejny etap to przygotowanie budyniu. W tym celu, zagotowujemy 1 szklankę mleka, dodajemy proszek budyniowy wymieszany z cukrem pudrem, mieszamy, podgrzewamy i miksujemy z malinami. W osobnym naczyniu miksujemy masło i dodajemy do niego partiami wystudzony budyń.

Na dno formy wykładamy ciasto, a następnie masę budyniową. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, a żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Łączymy je ze sobą i przekładamy na masę budyniową. Kładziemy drugi płat ciasta francuskiego i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i kroimy bardzo ostrym nożem.