Stoły na straganach uginają się pod ciężarem sezonowych smakołyków. Jednym z nich jest bób, zaliczany do roślin strączkowych. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje krewny fasoli?

Bób uprawia się w różnych częściach świata. Ta roślina w stanie dzikim występuje w Afryce Północnej i Iranie. Chętnie sięgamy po bób ze względu na walory smakowe. Można go przyrządzać na wiele sposobów. Osoby, które pracują nad zgrabną sylwetką, powinny jeść gotowany bób posypany szczyptą soli.

Źródło lewodopy

Ta niepozorna roślina zapisała się w medycynie jako bogate źródło lewodopy. Wspomniany związek został odkryty na początku XX wieku w siewkach bobu. Lewodopa z punktu widzenia chemii jest aminokwasem, który w organizmie człowieka ulega przekształceniu do dopaminy. Produkt reakcji enzymatycznej pełni niezwykle istotną rolę. Naukowcy stwierdzili niedobór u osób, które zmagają się z chorobą Parkinsona. W latach 60. XX wieku przemysł farmaceutyczny opracował lek, oparty na lewodopie.

Źródło pełnowartościowego białka

Bób stanowi bogate źródło białka. W związku z tym, iż jest ono pełnowartościowe, na talerzu wegetarian nie może zabraknąć tego smakołyku. Osoby, które pracują nad sylwetką, często sięgają po gotowe koktajle proteinowe. Tego typu specyfiki budzą kontrowersje wśród dietetyków. Większość specjalistów skłania się ku opinii, że pełnowartościowe białko powinniśmy czerpać z pokarmu. Bób dostarcza organizmowi protein, niezbędnych do prawidłowego rozwoju.

Rola kwasu foliowego

Kwas foliowy wywiera ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Ta cenna witamina reguluje wzrost komórek. Naukowcy wykazali, iż niedobór tej substancji wpływa negatywnie na funkcjonowanie układu nerwowego. Osoby, których dieta nie zaspokaja zapotrzebowania na kwas foliowy, często skarzą się na złe samopoczucie, stany depresyjne i problemy z płodnością. Kobietom w ciąży zaleca się przyjmowanie suplementów diety z witaminą B9. Jej niedobór może przyczynić się do uszkodzenia cewy nerwowej płodu. Szacuje się, że 100 g bobu całkowicie zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na kwas foliowy.