Kuchnia O jedzeniu

Rola przypraw w kuchni

Czy można sobie wyobrazić kuchnię bez przypraw? Ja jakoś nie potrafię… I myślę, że większość z Was również nie. Ludzie potrzebują urozmaicenia i różnorodności. Jedzenie nie sprawiałoby żadnej przyjemności, gdyby było pozbawione charakterystycznych przypraw.

Czy można sobie wyobrazić kuchnię bez przypraw? Ja jakoś nie potrafię… I myślę, że większość z Was również nie. Ludzie potrzebują urozmaicenia i różnorodności. Jedzenie nie sprawiałoby żadnej przyjemności, gdyby było pozbawione charakterystycznych przypraw.

Przyprawa – czyli co?

Przyprawa to nic innego, jak pewien składnik dodawany do potraw, zazwyczaj w znikomych ilościach, mający za zadanie polepszyć walory smakowe, zapachowe i czasami wizualne serwowanych dań.
Dziś wiele z nas stosuje różne rośliny jako przyprawy, a w dawnych czasach były one stosowane jedynie przez kapłanów, czarowników i znachorów. Nie pełniły one funkcji dodatku do żywności, ale leków, afrodyzjaków czy świętych olei.

Podział przypraw

Przyprawy są zazwyczaj pochodzenia roślinnego i dzielą się na:

  • przyprawy ziołowe – np. bazylia, bylica, lubczyk, majeranek,
  • przyprawy warzywne – cebula, czosnek, imbir,
  • przyprawy korzenne – np. cynamon, bazylia, kminek, pieprz, szafran,,
  • mieszanki ziołowe – np. curry, zioła prowansalskie,
  • inne – np. sól, cukier, sos sojowy.

Zadania i rola przypraw w kuchni

Jak już wspominałam, przyprawy dodawane są do potraw w celu polepszenia ich walorów smakowych, zapachowych i wizualnych. Potrawy nabierają konkretnego charaktery dzięki dodawanym do nim przyprawom.

Przyprawy jako afrodyzjak

Przyprawy korzenne są także afrodyzjakami, czyli zwiększają ochotę na seks. Na przykład imbir to przyprawa o bardzo oryginalnym smaku, która ma właściwości rozgrzewające i przyspieszające krążenie krwi. Dzięki swoim właściwościom pobudza do działania.

Inne afrodyzjaki, które można znaleźć na półce z przyprawami, to goździki i cynamon. Odżywiają one ciało, rozgrzewają i sprawiają, że człowiek czuje się pewniej.

Przyprawy nie tylko jako dodatek do dań

Przyprawy są wręcz niezbędnym dodatkiem do potraw. Na przykład taka bazylia. Może być uprawiana w doniczce na parapecie kuchennym. Czy ktoś wyobraża sobie pesto bez tego zioła? Ale bazylia to nie tylko kuchenna przyprawa. Na Haiti jest poświęcona bogini miłości Erzulie. Z kolei we Francji bazylię nazywa się królewskim zielem.

Niektórzy wierzą, że liść bazylii noszony w portfelu przyciąga pieniądze, a umieszczony w domu przynosi do niego szczęście i zapewnia ochronę.

Tymianek z kolei jest podobno dobrym lekiem na nieśmiałość, a samo słowo „tymianek” pochodzi od greckiego „thymos”, co oznacza „odważny”.

Przyprawa początkiem romantycznej kolacji? Oczywiście!

Dla mnie przyprawy są nie tylko dodatkiem do dań – są także pretekstem do ciekawej rozmowy.Jak to? Zastanówcie się. Może czasami podczas kolacji, zamiast rozmawiać o rachunkach do zapłacenia i o tym, kto posprząta garaż, warto pokierować rozmowę na inne tory.

Mężczyźni lubią ciekawe i intrygujące rozmowy, a te o sprzątaniu do takich nie należą. Ale kiedy zaczniecie opowiadać jakieś ciekawostki o przyprawach, zaskoczycie ich znajomością tego tematu, zaintrygujecie i Wasi mężczyźni spojrzą na Was inaczej.

Komentarze (2)

Tess

4 lata temu

Używam dużo przypraw, głównie czosnku i ziół. A to wszystko aby wyeliminować sól. Dobieram do smaku, nigdy nie zastanawiałam się nad znaczeniem.

sirena46

4 lata temu

Super artykuł, nie wiedziałam, że listek bazylii noszony w portfelu przyciąga pieniądze hm ciekawe 🙂
Myślę, że rola przypraw w kuchni jest ogromna 🙂 Przyprawy są cudowne 🙂

Zostaw komentarz