Makarony dzielimy ze względu na fantazyjne kształty:
- tagiatelle: wstążki – można je podać np. z sosem pesto, sosem grzybowym lub paprykowym;
- penne: rurki – do wyboru są rurki o kształcie rowkowanym lub gładkim, podawane często z owocami morza lub pesto czy jako dodatek do sałatek;
- cannelloni: rodzaj makaronu rurki, jednak o średnicy 3 cm, bardzo nadaje się do nadziewania np. mięsem, często zapiekane z dowolnym sosem;
- lasagne: prostokątne, cienkie płaty, przygotowanie polega na ugotowaniu makaronu (nie jest to konieczność), przełożeniu mięsem, serem i innymi dodatkami, na koniec danie się zapieka w piekarniku;
- spaghetti: długie i proste nitki, które gotuje się bez łamania, np. Spaghetti Carbonara i Spaghetti Bolognese;
- fusilli: świderki, poskręcany makaron, wykorzystywany do różnych dań, np. makaron z serem, z oliwkami;
- conchiglie: makaron w kształcie większych muszli, można go nadziewać mięsem i innymi farszami wedle uznania;
- farfalle: makaron kokardki, używany do sosów, zup, sałatek, bardzo prezentacyjny;
- tortellini, ravioli: nadziewane pierożki z ciasta makaronowego;
- orecchiette: uszka;
- bucatini: grube spaghetti z dziurką w środku;
- linguine: języczki.