Lasagne, farfalle a może tagiatelle? Poznaj rodzaje makaronów i korzyści płynące z wprowadzenia ich do Twojej kuchni.

Kto nie lubi makaronów? Dania z makaronów to nie tylko potrawy proste i eleganckie. Zachwycają przede wszystkim smakiem i cennymi węglowodanami złożonymi.

Smakołyk z mąki i wody

Makarony umiłowali nie tylko Włosi. Są one popularnym składnikiem pożywienia w wielu rejonach kuchni śródziemnomorskiej. Kto by powiedział, że ciasto, które przygotowuje się z mąki, wody, soli i jajek może być podstawą wielu znakomitych posiłków, które kuszą nie tylko fantastycznym wyglądem, ale też smakiem i lekkostrawnymi lecz pożywnymi składnikami odżywczymi.

Makaron dostarcza główne węglowodanów złożonych, które w organizmie są rozkładane i mogą być magazynowane w postaci glikogenu. Ten ostatni jest dobrym źródłem energii.

Rodzaje makaronów

Rynek oferuje wiele rodzajów makaronów. Makaron jasny to produkt z ciasta, które powstało na wskutek zmieszania wody z grubo mieloną mąką z wysokobiałkowej pszenicy (duru). Makaron z pełnej mąki pszennej o 100% wyciągu, czyli o 100% wydajności względem oczyszczonego ziarna pszenicy twardej. Charakteryzuje się gruboziarnistą i ciągliwą teksturą i to znakomite źródło błonnika i tiaminy (witamina z grupy B).