Kuchnia O jedzeniu

Rodzaje makaronów

Lasagne, farfalle a może tagiatelle? Poznaj rodzaje makaronów i korzyści płynące z wprowadzenia ich do Twojej kuchni.

Lasagne, farfalle a może tagiatelle? Poznaj rodzaje makaronów i korzyści płynące z wprowadzenia ich do Twojej kuchni.

Kto nie lubi makaronów? Dania z makaronów to nie tylko potrawy proste i eleganckie. Zachwycają przede wszystkim smakiem i cennymi węglowodanami złożonymi.

Smakołyk z mąki i wody

Makarony umiłowali nie tylko Włosi. Są one popularnym składnikiem pożywienia w wielu rejonach kuchni śródziemnomorskiej. Kto by powiedział, że ciasto, które przygotowuje się z mąki, wody, soli i jajek może być podstawą wielu znakomitych posiłków, które kuszą nie tylko fantastycznym wyglądem, ale też smakiem i lekkostrawnymi lecz pożywnymi składnikami odżywczymi.

Makaron dostarcza główne węglowodanów złożonych, które w organizmie są rozkładane i mogą być magazynowane w postaci glikogenu. Ten ostatni jest dobrym źródłem energii.

Rodzaje makaronów

Rynek oferuje wiele rodzajów makaronów. Makaron jasny to produkt z ciasta, które powstało na wskutek zmieszania wody z grubo mieloną mąką z wysokobiałkowej pszenicy (duru). Makaron z pełnej mąki pszennej o 100% wyciągu, czyli o 100% wydajności względem oczyszczonego ziarna pszenicy twardej. Charakteryzuje się gruboziarnistą i ciągliwą teksturą i to znakomite źródło błonnika i tiaminy (witamina z grupy B).

Makarony dzielimy ze względu na fantazyjne kształty:

  • tagiatelle: wstążki – można je podać np. z sosem pesto, sosem grzybowym lub paprykowym;
  • penne: rurki – do wyboru są rurki o kształcie rowkowanym lub gładkim, podawane często z owocami morza lub pesto czy jako dodatek do sałatek;
  • cannelloni: rodzaj makaronu rurki, jednak o średnicy 3 cm, bardzo nadaje się do nadziewania np. mięsem, często zapiekane z dowolnym sosem;
  • lasagne: prostokątne, cienkie płaty, przygotowanie polega na ugotowaniu makaronu (nie jest to konieczność), przełożeniu mięsem, serem i innymi dodatkami, na koniec danie się zapieka w piekarniku;
  • spaghetti: długie i proste nitki, które gotuje się bez łamania, np. Spaghetti Carbonara i Spaghetti Bolognese;

  • fusilli: świderki, poskręcany makaron, wykorzystywany do różnych dań, np. makaron z serem, z oliwkami;
  • conchiglie: makaron w kształcie większych muszli, można go nadziewać mięsem i innymi farszami wedle uznania;
  • farfalle: makaron kokardki, używany do sosów, zup, sałatek, bardzo prezentacyjny;
  • tortellini, ravioli: nadziewane pierożki z ciasta makaronowego;
  • orecchiette: uszka;
  • bucatini: grube spaghetti z dziurką w środku;
  • linguine: języczki.


Pamiętaj, makaron gotujemy w osolonej wodzie, w następujących proporcjach:
100 g makaronu – 1 litr wody – 1 łyżka soli

Makaron możesz zrobić sama!

Nie trzeba też wiele trudu i czasu, by przygotować makaron w domu. Do przygotowania porcji makaronu trzeba przygotować ok. 40 g mąki, 2-3 jaja, 6-8 łyżek wody i sól do smaku. Po zagnieceniu ciasta dzielimy je na części, wałkujemy cienko i czekamy aż nieco przeschnie. Następnie płaty kroimy na pół, posypujemy mąką i zwijamy w rulon. Nożem kroimy cienkie paseczki. Gotowy makaron wrzucamy do lekko osolonego wrzątku, mieszamy, przykrywamy i gotujemy kilka minut.

Czy wiesz, że…?

Ze względu na dostarczenie znacznej ilości energii makarony jedzą sportowcy w okresie poprzedzającym ich ważne występy, m.in. udziały w konkurencjach sprawnościowych. Spożywanie makaronu wpływa też na obniżenie ryzyka zachorowalności na choroby wieńcowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *