Pamiętaj, makaron gotujemy w osolonej wodzie, w następujących proporcjach:
100 g makaronu – 1 litr wody – 1 łyżka soli

Makaron możesz zrobić sama!

Nie trzeba też wiele trudu i czasu, by przygotować makaron w domu. Do przygotowania porcji makaronu trzeba przygotować ok. 40 g mąki, 2-3 jaja, 6-8 łyżek wody i sól do smaku. Po zagnieceniu ciasta dzielimy je na części, wałkujemy cienko i czekamy aż nieco przeschnie. Następnie płaty kroimy na pół, posypujemy mąką i zwijamy w rulon. Nożem kroimy cienkie paseczki. Gotowy makaron wrzucamy do lekko osolonego wrzątku, mieszamy, przykrywamy i gotujemy kilka minut.

Czy wiesz, że…?

Ze względu na dostarczenie znacznej ilości energii makarony jedzą sportowcy w okresie poprzedzającym ich ważne występy, m.in. udziały w konkurencjach sprawnościowych. Spożywanie makaronu wpływa też na obniżenie ryzyka zachorowalności na choroby wieńcowe.