Herbata czerwona
To herbata półfermentowana, która doskonale sprawdza się w odchudzaniu. Swój czerwony kolor i ziemisty smak zawdzięcza krótkiemu procesowi fermentacji. Najbardziej znaną czerwoną herbatą jest Pu-Erh, czyli herbata chińskich cesarzy z prowincji Yunnan. W przeciwieństwie do innych czerwonych herbat, Pu-Erh dojrzewa w procesie fermentacji nawet przez okres 60-ciu lat. Czerwona herbata wspomaga odchudzanie przez naturalne spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej.
Właściwości czerwonej herbaty:
- pobudza soki trawienne
- stymuluje pracę jelit
- reguluje przemianę materii
- obniża poziom cholesterolu i obniża ciśnienie krwi
- poprawia pamięć i koncentrację
- usuwa toksyny z organizmu
- zawiera witaminy: C, E, P, ważne minerały, flawonoidy, alkaloidy i garbniki oraz olejki eteryczne
- ma małą ilość kofeiny i taniny.
- M. Witczak