Przepisy na zdrowe śniadanie
Zdrowa owsianka
Owsianka jest połączeniem węglowodanów, białka, witamin, błonnika i składników mineralnych i dlatego właśnie jest polecana na śniadanie. Można ją przygotować na bazie wody lub mleka. Do gotowej owsianki należy dodać świeże owoce, np. pokrojonego banana, a także suszone owoce, np. żurawinę.
Jajecznica
Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła, szklimy na nim pokrojoną, małą, czerwoną cebulkę, a później wlewamy 2 roztrzepane wcześniej jajka. Podsmażamy ciągle mieszając – to trwa parę chwil, w zależności, czy wolimy mokrą czy bardziej suchą jajecznicę. Gotowe danie przekładamy na talerz bądź bezpośrednio na ulubione, najlepiej pełnoziarniste pieczywo, dokładamy plastry pomidora, posypujemy szczypiorkiem i odrobiną soli i pieprzu do smaku. Jajka są bogate w witaminy A i witaminy z grupy B, białko, żelazo i kwasy tłuszczowe omega-3, dlatego też są zalecane na śniadanie.
Jajecznica z awokado
Do przygotowania tej jajecznicy potrzebujemy 2 jajka, pół dojrzałego awokado, łyżkę masła, posiekany szczypiorek, a także sól morską i czarny pieprz, najlepiej świeżo zmielony. Miąższ z połowy awokado kroimy na małe kawałki, posypujemy szczypiorkiem, pieprzem i solą, Na patelni rozgrzewamy masło i wbijamy jajka. Podsmażamy je, a pod koniec smażenia dodajemy przygotowane awokado. Przekładamy na talerz. Do takiego śniadania świetnie będzie się komponowało pełnoziarniste pieczywo, pomidorki koktajlowe i świeży sok.