sok z czarnego bzu

Czarny bez to bogactwo wielu witamin i zdrowia. Roślina gości w parkach czy przydomowych ogródkach. Z owoców oraz kwiatów przygotujemy nie tylko smaczny ale również zdrowy sok. Poznaj przepisy na sok z czarnego bzu.

Bogactwo czarnego bzu

Czarny bez jest źródłem witamin takich jak A, C i B. Oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga pracę materii organizmu. Roślina pomaga także na przeziębienie, ponieważ wykazuje działanie przeciwwirusowe i przeciwgorączkowe. Dziki czarny bez jest znaną w zielarstwie rośliną. Sok z czarnego bzu to nie tylko pyszny ale przede wszystkim bardzo zdrowy napój. Nasze przepisy pozwolą na jego przygotowanie i cieszenie się smakiem, także po zakończeniu lata.

Sok z owoców czarnego bzu

Składniki:

  • 4 kg owoców czarnego bzu
  • 3 kg cukru
  • 2 cytryny
  • 4 l wody

Przygotowanie:

Owoce czarnego bzu gotujemy przez 2 godziny w 4 l wody. Następnie odcedzamy i wyrzucamy owoce, dodajemy sok z cytryny, cukier i gotujemy jeszcze przez godzinę. Gotowy sok przelewamy do wyparzonych butelek i odwracamy je do góry dnem.

Sok z czarnego bzu

Składniki:

  • 1 kg owoców czarnego bzu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanka wody
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Owoce wsypujemy do garnka, dodajemy cukier i wodę. Po kwadransie dodajemy sok z cytryny. Sok odcedzamy i jeszcze gorący przelewamy do butelek.

Domowy sok z czarnego bzu

Składniki:

  • 4 kg owoców czarnego bzu
  • 4 szklanki cukru
  • 4 szklanki wody

Przygotowanie:

Owoce myjemy, zalewamy wodą i gotujemy z cukrem przez 2 godziny. Sok odcedzamy i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Gorący sok z bzu przelewamy do butelek, które pasteryzujemy przez 15 minut.

Sok z kwiatów czarnego bzu

Składniki:

  • 20 gron kwiatów czarnego bzu
  • 2 kg cukru
  • 2 całe cytryny
  • 2 l przegotowanej wody

Przygotowanie:

owoce czarnego bzuKwiaty myjemy i przekładamy do miski,. Dodajemy do nich cytryny pokrojone w plastry. Wodę zagotowujemy razem z cukrem. Zalewamy nią kwiaty i cytryny. Taką miksturę odstawiamy na 2 dni. Po tym czasie odcedzamy sok za pomocą gazy. Zagotowujemy sok i przelewamy do butelek.

Przygotowując sok z czarnego bzu należy pamiętać, że zbiera się tylko dojrzałe, czarne owoce, ponieważ te niedojrzałe są trujące dla ludzkiego organizmu.

Katarzyna Antos