Sałatka z kurczakiem i awokado
Składniki:
1 awokado
3/4 kg piersi z kurczaka
4 jajka
1 cebula cukrowa
mix sałat (dowolny rodzaj sałaty)
1 łyżeczka czerwonej papryki
sól, pieprz
cytryna
Sos:
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki cukru
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
świeża kolendra
Przygotowanie:
Piersi myjemy, posypujemy przyprawami i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy je w 180 stopniach, przez około 25 minut. Awokado obieramy i kroimy na kostkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Jajka kroimy w ćwiartki a cebulę w cienkie plastry. Sos przygotowujemy przez dokładne wymieszanie wszystkich składników. Na talerzach układamy poszarpane liście sałaty, pokrojonego kurczaka, jajka, cebulę oraz awokado. Sałatkę polewamy sosem.
Sałatka znakomicie smakuje sama, ale możemy podać ją ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Chłodnik z awokado i ogórka
Składniki:
1 awokado
2 ogórki gruntowe
400 g jogurtu greckiego
koperek
3 łyżki octu winnego
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Awokado obieramy, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę, Dodajemy do tego jogurt grecki i całość miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku i dodajemy pokrojony koperek.
Chłodnik smakuje doskonale z pieczywem lub ziemniakami.