Róże karnawałowe
Składniki:
- 25 dkg mąki,
- 4 dkg cukru pudru,
- 1 łyżka kopiasta tłuszczu,
- 2 jaja,
- 1 łyżka octu,
- 10 dkg śmietany,
- szczypta soli,
- 0,5 kg smalcu do smażenia,
- 12,5 dkg cukru pudru do posypania,
- 1 paczka cukru waniliowego.
Przygotowanie:
Wyrabiamy ciasto na faworki, korzystając z powyższego przepisu. Następnie wałkujemy je cienko i wycinamy podłużne, wąskie placuszki. Jeden brzeg każdego placuszka nacinamy, po czym zwijamy w rulonik i formujemy „róże”. Można też skorzystać z prostszego rozwiązania. Za pomocą kieliszka wycinamy krążki ciasta, składamy je po 6 razem i wciskamy palcem środek, aby się scaliły. Następnie nacinamy brzegi. Róże smażymy tak samo jak faworki. Po osączeniu z tłuszczu, układamy w piramidę, wkładając do każdej smakołyku wiśnię z konfitury.
Przygotowanie karnawałowych smakołyków nie wymaga dużego nakładu pracy czy umiejętności. Przygotowując pączki w domowym zaciszu, mamy pewność, że zostały usmażone na świeżym tłuszczu.