Faworki
Składniki:
- 25 dkg mąki,
- 4 dkg cukru pudru,
- 1 łyżka kopiasta tłuszczu,
- 2 jaja,
- 1 łyżka octu,
- 10 dkg śmietany,
- szczypta soli,
- 0,5 kg smalcu do smażenia,
- 12,5 dkg cukru pudru do posypania,
- 1 paczka cukru waniliowego.
Przygotowanie:
Wyrabianie ciasta rozpoczynamy od przesiania mąki na stolnicę. Następnie dodajemy tłuszcz, cukier puder, jaja, sól i ocet, po czym zagniatamy wszystkie składniki i wyrabiamy z nich ciasto. Jego konsystencja powinna być zwarta i twarda. Ciasto, przykryte ścierką, umieszczamy w lodówce na godzinę. Smalec rozgrzewamy na głębokiej patelni. Po wyjęciu z lodówki ciasto cienko wałkujemy, pamiętając o tym, iż nie należy podsypywać dużo mąki. Za pomocą noża wykrawamy paski i formujemy z nich faworki (każdy pasek przecinamy w środku i przekładamy jeden koniec paska przez przecięcie). Chrusty wrzucamy do rozgrzanego tłuszczu i smażymy je na złoty kolor. Do tłuszczu czasem należy włożyć plasterek surowego ziemniaka. Faworki wyjmujemy z patelni przy pomocy widelca, odsączamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.