frytki-z-dyni

Frytki to jeden z ulubionych przysmaków dzieci i dorosłych. Choć prym wiodą ziemniaki, przepis na frytki z dyni może zaskoczyć niejedną osobę.

Sezon na dynię

Jesień to pora roku obfitująca we wspaniałe dary natury. Wśród nich wyróżnia się dynia. Nie tylko ze względu na swój rozmiar, ale także piękny kolor i smak. Dynia wspaniale komponuje się z aromatycznymi przyprawami. Świetnie nadaje się jako podstawa zupy czy wielu innych dań. W okresie jesiennym warto sięgnąć po różne odmiany dyni, które są smaczne i zdrowe.

Przepis na frytki z dyni

Frytki z dyni to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków. Dynia to warzywo, które jest dobrym materiałem do obróbki kulinarnej i idealnie nadaje się do zrobienia frytek. Zamiast więc sięgać ponownie po nudne ziemniaki, warto wykorzystać dynię i zrobić z niej smakowite frytki, które uciszą podniebienia domowników i gości.

Frytki z dyni

Składniki:
dynia
olej/oliwa
przyprawa do ziemniaków
zioła

Przygotowanie:frytki
Dynię obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Tak oczyszczoną dynię kroimy na frytki, w zależności od tego jaką grubość chcemy uzyskać. Takie frytki najlepiej upiec w piekarniku. W tym celu wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. Układamy na papierze frytki z dyni i skrapiamy oliwą. Posypujemy frytki przyprawą do ziemniaków i ziołami. Możemy użyć swoich ulubionych ziół i przypraw. Dynia znakomicie pochłania inne smaki, dlatego frytki będą aromatyczne. Tak przygotowaną dynię pieczemy w nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Frytki z dyni możemy również usmażyć w rozgrzanym tłuszczu, przez kilka minut, aż do uzyskania złotego koloru. Tak upieczone czy też usmażone frytki smakują doskonale z tradycyjnym ketchupem lub sosem czosnkowym. Sos możemy wykonać z jogurtu naturalnego, czosnku, soli i pieprzu. Wystarczy do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawić do smaku solą lub pieprzem.

Frytki z dyni to nie tylko pyszna przekąska ale wspaniały dodatek do dania głównego czy pomysł na kolację. Warto wypróbować nasz przepis i zasmakować nieco innej wersji frytek.

Katarzyna Antos