Kawa z ponczem i lodami
Składniki:
3 łyżeczki kawy
3/4 szklanki wody
1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych
1/5 szklanki rumu
miód
lody cynamonowe lub piernikowe
bita śmietana
wiśnie kandyzowane
cynamon
Przygotowanie:
Kawę zaparzamy, dodajemy miód, alkohol i przyprawy. Do szklanki nakładamy kulkę lodów a następnie zalewamy ją kawą. Dekorujemy całość bitą śmietaną, wisienkami i cynamonem.
Korzenny aromat
Składniki:
2 łyżeczki kawy
1 szklanka mleka
4 kostki białej czekolady
mieszanka przypraw korzennych
gorzka czekolada
anyżowe gwiazdki
Przygotowanie:
Zaparzamy kawę a następnie dodajemy do niej mleko, białą czekoladę i przyprawy korzenne. Całość chwilę gotujemy, aż zgęstnieje. Kawę przelewamy do kubków, posypujemy startą gorzką czekoladą i wykańczamy anyżową gwiazdką.
Zimowe latte
Składniki:
2 łyżeczki kawy
1/2 szklanki wody
100 ml mleka waniliowego
2 kostki białej czekolady
cynamon
bita śmietana
Przygotowanie:
Zaparzamy kawę i podgrzewamy mleko. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej mleko oraz kawę i wszystko mieszamy. Kawę przelewamy do filiżanek, dekorujemy bitą śmietaną oraz cynamonem.
Katarzyna Antos