Kuchnia Najnowsze O jedzeniu
Pomysły na kawę w świątecznym stylu

Większość z nas zapewne nie wyobraża sobie poranku bez aromatycznej kawy. Zbliżając się do Świąt Bożego Narodzenia, warto nieco odmienić małą czarną przy czym pomogą nasze pomysły na kawę w świątecznym stylu.
Kawa musi być!
Kawa to napój znany i lubiany na całym świecie. Istnieją specjalne techniki parzenia oraz podawania kawy. Doświadczeni bariści potrafią wydobyć niecodzienne smaki, skrywane w kubku czy filiżance. W okresie przedświątecznym warto sięgnąć po sezonowe dodatki i przyprawy, które ubogacą nudną kawę, zamieniając ją w przepyszny i rozgrzewający napój. Kawa w świątecznym stylu z pewnością zasmakuje jej miłośnikom.
Piernikowa kawa
Składniki:
2 łyżeczki kawy
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki mleka
3 pierniczki
1 łyżka miodu
przyprawa do piernika
Przygotowanie:
Kawę zaparzamy. W osobnym naczyniu podgrzewamy mleko, dodajemy do niego pierniki i miód oraz wcześniej zaparzoną kawę. Całość blendujemy. Kawę przelewamy do kubków. Możemy ozdobić ją speinionym mlekiem i przyprawą do piernika.
Kawa z nutą pomarańczy
Składniki:
4 łyżeczki kawy
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki soku pomarańczowego
skórka starta z pomarańczy
bita śmietana
Przygotowanie:
Kawę zaparzamy i dodajemy do niej sok, cukier, cynamon oraz miód. Ozdabiamy kawę bitą śmietaną i startą skórką z pomarańczy.
Kawa z ponczem i lodami
Składniki:
3 łyżeczki kawy
3/4 szklanki wody
1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych
1/5 szklanki rumu
miód
lody cynamonowe lub piernikowe
bita śmietana
wiśnie kandyzowane
cynamon
Przygotowanie:
Kawę zaparzamy, dodajemy miód, alkohol i przyprawy. Do szklanki nakładamy kulkę lodów a następnie zalewamy ją kawą. Dekorujemy całość bitą śmietaną, wisienkami i cynamonem.
Korzenny aromat
Składniki:
2 łyżeczki kawy
1 szklanka mleka
4 kostki białej czekolady
mieszanka przypraw korzennych
gorzka czekolada
anyżowe gwiazdki
Przygotowanie:
Zaparzamy kawę a następnie dodajemy do niej mleko, białą czekoladę i przyprawy korzenne. Całość chwilę gotujemy, aż zgęstnieje. Kawę przelewamy do kubków, posypujemy startą gorzką czekoladą i wykańczamy anyżową gwiazdką.
Zimowe latte
Składniki:
2 łyżeczki kawy
1/2 szklanki wody
100 ml mleka waniliowego
2 kostki białej czekolady
cynamon
bita śmietana
Przygotowanie:
Zaparzamy kawę i podgrzewamy mleko. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej mleko oraz kawę i wszystko mieszamy. Kawę przelewamy do filiżanek, dekorujemy bitą śmietaną oraz cynamonem.
Katarzyna Antos
« Nagroda: Trzynaście powodów
ewalub
4 lata temu
Wolę normalną kawę. Pierników i cynamonu nie lubię wcale i też dodatek pomarańczy do kawy mi nie pasuje.
Mindi
5 lat temu
W takie zimne dni rozgrzewająca kawa jest czymś o czym się myśli wracając do domu. Zachwyciły mnie te nieznane mi pomysły, każdy inny i taki aromatyczny. Wypróbuję je 🙂
dulcynea
5 lat temu
Przepisy bardzo ciekawe, trzeba koniecznie je przetestować.
pati25
5 lat temu
Fantastyczne przepisy na kawę.Same pyszności 🙂
filodendron 2
5 lat temu
Aż mi ślinka cieknie – pyszności z kawą. A ta z wiśniami – to cudo 🙂