Kuchnia Najnowsze O jedzeniu

Pomysły na kawę w świątecznym stylu

kawa w świątecznym stylu

Większość z nas zapewne nie wyobraża sobie poranku bez aromatycznej kawy. Zbliżając się do Świąt Bożego Narodzenia, warto nieco odmienić małą czarną przy czym pomogą nasze pomysły na kawę w świątecznym stylu.

Kawa musi być!

Kawa to napój znany i lubiany na całym świecie. Istnieją specjalne techniki parzenia oraz podawania kawy. Doświadczeni bariści potrafią wydobyć niecodzienne smaki, skrywane w kubku czy filiżance. W okresie przedświątecznym warto sięgnąć po sezonowe dodatki i przyprawy, które ubogacą nudną kawę, zamieniając ją w przepyszny i rozgrzewający napój. Kawa w świątecznym stylu z pewnością zasmakuje jej miłośnikom.

Piernikowa kawa

Składniki:
2 łyżeczki kawy
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki mleka
3 pierniczki
1 łyżka miodu
przyprawa do piernika

Przygotowanie:
Kawę zaparzamy. W osobnym naczyniu podgrzewamy mleko, dodajemy do niego pierniki i miód oraz wcześniej zaparzoną kawę. Całość blendujemy. Kawę przelewamy do kubków. Możemy ozdobić ją speinionym mlekiem i przyprawą do piernika.

Kawa z nutą pomarańczy

Składniki:
4 łyżeczki kawy
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki soku pomarańczowego
skórka starta z pomarańczy
bita śmietana

Przygotowanie:
Kawę zaparzamy i dodajemy do niej sok, cukier, cynamon oraz miód. Ozdabiamy kawę bitą śmietaną i startą skórką z pomarańczy.

Kawa z ponczem i lodami

Składniki:
3 łyżeczki kawy
3/4 szklanki wody
1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych
1/5 szklanki rumu
miód
lody cynamonowe lub piernikowe
bita śmietana
wiśnie kandyzowane
cynamon

Przygotowanie:
Kawę zaparzamy, dodajemy miód, alkohol i przyprawy. Do szklanki nakładamy kulkę lodów a następnie zalewamy ją kawą. Dekorujemy całość bitą śmietaną, wisienkami i cynamonem.

Korzenny aromat

Składniki:
2 łyżeczki kawy
1 szklanka mleka
4 kostki białej czekolady
mieszanka przypraw korzennych
gorzka czekolada
anyżowe gwiazdki

Przygotowanie:
Zaparzamy kawę a następnie dodajemy do niej mleko, białą czekoladę i przyprawy korzenne. Całość chwilę gotujemy, aż zgęstnieje. Kawę przelewamy do kubków, posypujemy startą gorzką czekoladą i wykańczamy anyżową gwiazdką.

Zimowe latte

kawa

Składniki:
2 łyżeczki kawy
1/2 szklanki wody
100 ml mleka waniliowego
2 kostki białej czekolady
cynamon
bita śmietana

Przygotowanie:
Zaparzamy kawę i podgrzewamy mleko. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej mleko oraz kawę i wszystko mieszamy. Kawę przelewamy do filiżanek, dekorujemy bitą śmietaną oraz cynamonem.

Katarzyna Antos

Komentarze (5)

ewalub

3 lata temu

Wolę normalną kawę. Pierników i cynamonu nie lubię wcale i też dodatek pomarańczy do kawy mi nie pasuje.

Mindi

4 lata temu

W takie zimne dni rozgrzewająca kawa jest czymś o czym się myśli wracając do domu. Zachwyciły mnie te nieznane mi pomysły, każdy inny i taki aromatyczny. Wypróbuję je 🙂

dulcynea

5 lat temu

Przepisy bardzo ciekawe, trzeba koniecznie je przetestować.

pati25

5 lat temu

Fantastyczne przepisy na kawę.Same pyszności 🙂

filodendron 2

5 lat temu

Aż mi ślinka cieknie – pyszności z kawą. A ta z wiśniami – to cudo 🙂

Zostaw komentarz